Obavijesti

Doživite ljepotu jezera i "Grad svjetlosti" - kreacije prirode

Doživite ljepotu jezera i "Grad svjetlosti" - kreacije prirode
7

Jedan od najljepših darova prirode u Europi je Ohridsko jezero i njegova okolica. Dovoljno je vidjeti ga usnulog u daljini, zagledati se u beskraj plavetnila i silno se zaljubiti u njega.

Jezero je proglašeno svjetskom baštinom i pod zaštitom je UNESCO-a . To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Europi, s više od 200 endemskih vrsta. Činjenica o dobi jezera, koje po izlasku sunca izgleda kao da je rođeno u zoru, leži u tragovima antičkog života na dnu njegovih voda. Pretpostavlja se da je staro između 4 i 10 milijuna godina te se svrstava u istinske raritete. Nezaboravno iskustvo je ronjenje u jedinstvenom podvodnom arheološkom nalazištu na Balkanu između atraktivnih endemskih životnih oblika, kao što je okrugla ohridska spužva. Jezero obiluje podvodnim vrelima i izvorima uz istočnu i južnu obalu, što njegove vode čini nevjerojatno bistrim. Prozirnost na nekim mjestima doseže čak 22 metra. Većina površinskih izvora vode se nalaze kraj samostana "Sv. Naum", a u neposrednoj blizini grada je jedan od najpoznatijih izvora - Studenčista poznat kao Biljanini izvori.

Grad Ohrid koji leži na obalama jezera, poznat i kao "Vječni grad" je povijest kulture Makedonije u malom, najvažniji obrazovni centar i koljevka pismenosti slavenskih naroda. Tu je najstarije sveučilište u Europi (IX st.), zahvaljujući djelovanju Sv. Klementa i Sv. Nauma. Antički povjesničar Tit Livije ga spominje kao gradske zidine grada Lihnidosa u 3 stoljeću prije Krista, a prvi veći opis datira iz 5. stoljeća, kada je se ovaj grad branio od napada plemena tjekom Velike seobe naroda. Tvrđava je korištena i u rimskom i bizantskom razdoblju, a tijekom Samuilovog carstva bila je znatno proširena i povećana.  Danas su ostale očuvane 18 kula i četiri vrata tvrđave, koji su zaštitni znak grada. Duh antičke dobi se osjeća i u amfiteatru u starom dijelu grada Ohrida. Vjeruje se da je sagrađen u 3. stoljeću prije Krista. Sačuvani su mnogi predmeti iz tog doba kao i iz doba srednjeg vijeka. Danas se u ovom kazalištu održavaju mnoge manifestacije, uključujući i Ohridsko ljeto. Ako posjetite Ohrid tijekom ljetnih mjeseci, a propustite vidjeti predstavu u ovom kazalištu, onda ćete propustiti i jedinstvenu priliku da dijele isti osjećaj s gledateljima koji su sjedili na tom istom mjestu, tisućama godina prije vas.

Pobijegnite od stvarnosti i ostvarite svoj san u "Gradu svjetlosti", kraj jednog od najstarijih i najljepših jezera na svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)