Viral

Komentari 19

Bili su u braku 30 godina, sad joj mora platiti 460.000 kuna za odrađene kućanske poslove

Bili su u braku 30 godina, sad joj mora platiti 460.000 kuna za odrađene kućanske poslove

Najviši sud u Portugalu naredio je muškarcu da svojoj bivšoj partnerici isplati više od 60.000 eura za kućne poslove koje je obavljala tijekom gotovo 30 godina zajedničkog života

Nakon slučaja iz Kine gdje je sud naredio muškarcu da bivšoj supruzi isplati tisuće dolara kao naknadu za kućanske poslove izvršene tijekom 5-godišnjeg braka, sličan slučaj u Portugalu. 

Kako prenosi Oddity Central, muškarcu iz Portugala sud je naredio da bivšoj supruzi isplati naknadu za obavljene kućanske poslove u vrijednosti od 60,782 eura. Par je bio u braku trideset godina.

Presuda, koja je uslijedila 14. siječnja, okončala je dugo suđenje u kojem su se dva bivša supružnika borila na raznim sudovima u Portugalu. Žena je u početku zatražila naknadu od 290,000 eura za sav posao koji je radila besplatno tijekom njihovog braka, no njezin je zahtjev odbijen.  Nakon njene žalbe, sud je podržao njen zahtjev i odredio da joj se isplati 60.782 eura.

Njen bivši partner se žalio Vrhovnom sudu, koji je potvrdio presudu Prizivnog suda.

- Zahtjev za jednakošću odavno je svojstven ideji pravde, tako da nije moguće smatrati da obavljanje svih ili velikog dijela poslova u kući u kojoj živi nevjenčani par od strane jednog od partnera odgovara ispunjavanju prirodne obaveze, zasnovane na dužnosti pravde - navodi se u presudi

U ovom slučaju dokazano je da je žena tokom gotovo 30 godina zajedničkog života brinula o kući i pripremala obroke za partnera. U utvrđivanju vrijednosti kućnih poslova, sud je kao kriterij usvojio nacionalnu minimalnu plaću, pomnožio s 12 mjeseci i godinama zajedničkog života, a zatim oduzeo trećinu iznosa na račun ženinih troškova.