Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Budina skulptura napravljena je od 20 tisuća mrtvih kukaca

Japanac je proveo više od pet godina kako bi prikupio čak 20 tisuća različitih buba i od njih napravio skulpturu Bude. Jedinstvena vrsta umjetnosti...

Budina skulptura od buba
Foto: Promo
2 komentara

Japanski umjetnik Yoneji Inamura proveo je šest godina u prikupljanju 20 tisuća različitih buba kako bi od njih stvorio skulpturu Bude. Ne zna se kako je Inamura počeo s lovom i skupljanjem kukaca, a nagađa se da je pomagao lokalnoj djeci u skupljanju buba i jednostano postao fasciniran njima.

Budući da živi u ruralnom području Japana, oduvijek je okružen raznim vrstama kukaca, a većinu svog slobodnog vremena posvećuje hvatanju i širenju svoje zbirke kukaca, prenosi Oddity Central.

Budina skulptura od buba | Autor: Promo Foto: Promo

Inamura nije profesionalni umjetnik, a 1970. godine došao je na ideju da svoje bube iskoristi upravo za umjetnost. Njegov prvi znameniti rad bila je drvena skulptura samuraja prekrivena s pet tisuća buba, a proveo je deset mjeseci da bi bube pretvorio u jedinstveni oklop za samuraja.

Budina skulptura od buba | Autor: Promo Foto: Promo

Ipak, kako to obično biva, nisu svi oduševljeni ovom vrstom umjetnosti i Inamura se našao na meti kritika nepotrebnog ubijanja životinja u svrhu umjetnosti. Budina skulptura datira još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, ali je bila zaboravljena i tek je prije dvije godine ponovno otkrivena. Inamura je nedavno preminuo u dobi od 98 godina, a ova vrsta umjetnosti zaista je jedinstvena u svijetu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message