Obavijesti

Viral

Komentari 10

'Crna Dalija' i ubojstvo koje će vječno ostati stravični misterij

'Crna Dalija' i ubojstvo koje će vječno ostati stravični misterij
1

Ni desetljećima nakon njenog ubojstva, još uvijek se ne zna tko je ubio i teško osakatio tijelo 22-godišnjakinje koja je u povijest ušla pod nadimkom 'Crna Dalija'...

VIDEO

Bilo je deset ujutro, siječanj 1947. godine. Betty Bersinger taman je šetala ulicama Leimert Parka u Los Angelesu sa svojom trogodišnjom kćerkicom kada je na travnjaku ispred jedne kuće ugledala tijelo. Približila mu se i zaključila kako se radi o lutki na kakvima se pokazuje odjeća u trgovinama. No, onda je tijelo promotrila malo bolje i shvatila da u pitanju nije lutka. 

Bilo je to tijelo 22-godišnje djevojke Elizabeth Short čije će ubojstvo postati jedno od najslavnijih neriješenih ubojstava u povijesti. 

Naime, njeno je tjelo bilo prerezano popla u struku, a rez je izveden nevjerojatno preciznošću - ni jedan unutarnji organ nije povrijeđen. U tijelu nije bilo ni jedne kapi krvi, a truplo je bilo savršeno čisto. Njeni su obrazi bili izrezani od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao Glasgowski osmjeh. Na grudima i bedrima odrezani su joj cijeli komadi tkiva, a unutarnji organi pravilno posloženi po travnjaku. 

Tko god da je ubio Elizabeth, to je napravio savršeno promišljeno i bez bilo kakve žurbe.

Prljava uloga novinara i rođenje 'Crne Dalije'

Nakon što je Elizabeth identificirana, novinari Los Angeles Examinera kontaktirali su njenu majku i rekli joj da je njena kći pobijedila na natjecanju za miss. Tek nakon što su iz nje izvukli što su više informacija mogli, priznali su joj da joj je kći zvjerski ubijena. Nakon toga su joj platili put do Los Angelesa 'kako bi pomogla policiji u istrazi', no čim je stigla su je sakrili i od policije i od konkurencije kako bi imali ekskluzivne informacije. 

Cijeli su slučaj senzacionalizirali i ostali mediji koji su Elizabeth pretvorili u 'avanturisticu' koja je 'suknjom osvojila ulice Hollywooda' i  voljela muškarce u uniformama. Nazvali su je - 'Crna Dalija'. 

Prvi osumnjičeni

Samo nekoliko dana nakon ubojstva LA Examineru se javio čovjek koji je tvrdio da je ubio Elizabeth i najavio da će im poslati omotnicu s njenim stvarima. To se i dogodilo. U paketu su bili svi osobni dokumenti nesretne djevojke, fotografije, ali i adresar s imenom Marka Hansena. 

Kod njega je naime Elizabeth bila smještena pa je odmah dobio status osumnjičenika. S obzirom na zaista jezivo ubojstvo i medijski senzacionalizam, za slučaj se pročulo kroz cijeli SAD i Europu. Odjednom je policija bila zatrpana pozivima ljudi koji su tvrdili da su ubojice. Do danas ih je bilo više od 50. 

Daliju je ubio ugledni liječnik?

U najuži krug osumnjičenika LAPD je uvrstio čak 22 ljudi. Sedmorica njih bili su liječnici s obzirom da je utvrđeno da je njeno tijelo raspolovio netko tko je jako dobro znao što radi. No, slučaj je zatvoren i ubojica nikada nije pronađen

Prema svemu sudeći, to bi mogao biti George Hodel, liječnik koji je umro 1991. godine. Zanimljivo, pitanje njegove krivnje otvorio je 2013. godine Hodelov sin Steve koji je tada već bio umirovljeni detektiv. Njegov je naime pas u blizini kuće nanjušio miris trupla, a analiza tla pokazala je tragove razgrade ljudskog tijela. To, naravno, ne dokazuje da je ubio Crnu Daliju, ali dokazuje da Hodelu ubijanje nije bilo nimalo strano. 

Još za vrijeme istrage Hodel je napustio obitelj i preselio se u Aziju, a dva su ga detektiva načula dok je pričao o ubojstvu Elizabeth. 

Steve je svoje tvrdnje pojačao cijelim nizom argumenata, no LAPD nije bio spreman nanovo otvoriti istragu jednog od najpoznatijih ubojstava u povijesti. Prava istina tako se najvjerojatnije neće saznati nikad.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku
DRŽALA MU GLAVU

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku

Službenici banke u Rio de Janeiru u nevjerici su izvadili mobitele i snimali bizaran incident kojem su svjedočili u utorak. Naime, žena je u banku stigla s mrtvacem i nagovarala ga da joj potpiše kredit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…