Obavijesti

Viral

Komentari 85

Čudo sv. Januarija je izostalo: Slijedi li nam nova katastrofa?

Čudo sv. Januarija je izostalo: Slijedi li nam nova katastrofa?
1

Neobjašnjivi fenomen u kojem zgrušana krv sv. Januarija, koja je pohranjena u katedrali u Napulju, prelazi u tekuće stanje nije se dogodio ovog 16. prosinca

VIDEO

Ako mislite da je 2016.  bila loša, pripremite se za 2017. koja bi mogla biti još i gora, barem ako ste skloni praznovjerju.

Neobjašnjivi fenomen u kojem zgrušana krv sv. Januarija, koja je pohranjena u katedrali u Napulju, prelazi u tekuće stanje nije se dogodio ovog 16. prosinca, u čemu stanovnici Napulja vide – loš znak, piše talijanska La Stampa.

“Mi katolici smo ljudi vjere. Ne smijemo misliti na nesreće i tragedije nego trebamo ustrajati u molitvama”, rekao je okupljenim vjernicima velečasni Vincenzo De Gregorio nakon što se čudo sv. Januarija nije dogodilo.

Naime, svaki put kada bi izostalo to čudo, dogodile su se povijesne katastrofe koje su pogodile Napulj, Italiju, ali i svijet. Tako je 1980. Italiju pogodio potres, 1973. u Napulju je izbila epidemija kolere. Čudo je izostalo i 1939. kada je započeo Drugi svjetski rat, 1940. kada je u njega ušla Italija te 1943. kada su Nijemci preuzeli vlast nakon kapitulacije. 

Neobjašnjivi fenomen događa se dvaput godišnje

Sveti Januarije bio je biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana.

Prema predaji, poganski Rimljani odrubili su glavu svetom Januariju 305. godine, a jedna žena iz Napulja, koja je svjedočila njegovoj smrti, skupila je krv žlicom i sačuvala je u staklenoj posudi.

Osušena krv navodno postane tekuća dvaput godišnje, 19. rujna kad Crkva slavi svečevu uspomenu te prve subote u svibnju. Čudo je prvi put zabilježeno 1389., više od tisuću godina nakon Januarijeve mučeničke smrti.

“Katedrala u Napulju već je stoljećima svakoga 19. rujna, na dan mučeničke smrti sv. Januarija, dupkom ispunjena vjernicima. Uvijek se ponavlja isto: tijekom jutarnje mise kardinal predvodi procesiju do kapele, uzima relikvijar s krvlju mučenika i nosi ga do glavnoga oltara svetišta. Započinje pobožnost tijekom koje se događa nešto iznimno. Dolazi do likvefakcije krvi: zgrušana krv mijenja stanje i postaje tekuća. Pretvarajući se u tekućinu mijenja svoj obujam i boju – iz tamnocrvene prelazi u žarkocrvenu. Vrijeme prelaska iz čvrstoga u tekuće stanje varira svake godine. Nekada se to dogodi u jednomu trenutku, nekada traje nekoliko minuta, a nekada i nekoliko sati. Isto je i s obratnim procesom, odnosno zgrušavanjem”, piše Górny.

U knjizi 'Dokazi nadnaravnog' poljski publicist Grzegorz Górny  piše i kako je ampulu istraživalo nekoliko znanstvenih timova, ali nisu uspjeli dati pojašnjenje tog fenomena, osim što su utvrdili kako se u posudicama doista nalazi – krv.

Skeptici tvrde da čudo uopće ne postoji, nego da krv postaje tekuća zbog promjene čvrstoće tvari uslijed pomicanja posude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'
NAPISAO MARKEROM

Dostavljač iz Nepala poslao je poruku vozačima: 'Obitelj me čeka, pazite kako vozite...'

Većina stranih radnika bez previše problema odradi svoj posao, ali proteklih mjeseci porastao je i broj napada na njih
Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje