Viral

Komentari 117

Evo kako prepoznati znakove opsjednutosti i - zaštititi se

Evo kako prepoznati znakove opsjednutosti i - zaštititi se

Okultne aktivnosti su, kažu egzorcisti, u konstantnom porastu. Horoskopi, čitanje iz dlana te vidovnjaštvo i vjernike i nevjernike približavaju Sotoni i zbog toga su vrlo opasni, tvrdi Katolička crkva.

Cipriano de Meo, talijanski svećenik koji je ujedno i egzorcist od 1952. godine, za Talijansku Katoličku novinsku agenciju je otkrio da je ključni faktor prema kojem možemo prepoznati jesmo li opsjednuti ili pak bolujemo od neke (mentalne) bolesti, reakcija na prisutnost egzorcista i molitve koje on izgovara, piše Big Think

- Egzorcist će najčešće izgovoriti produženu verziju molitve, a ukoliko se pojavi reakcija, to označuje prisutnost 'Protivnika'. Opsjednuta osoba ima različite, ali i nama već uobičajene reakcije prema egzorcistu te u njemu vidi neprijatelja protiv kojeg je odmah spreman boriti se, navodi Italian Catholic News Agency. 

- Na licima opsjednutih javljaju se strah i panika, izgovaraju prijetnje te bogohule protiv Gospodina i Majke Djevice, objasnio je Cipriano de Meo.

Većina ljudi, piše Big Think, pa čak i vjernika, skeptična je prema konceptu demonske opsjednutosti. Nište drugačije nije ni u hijerarhiji Katoličke crkve koja također tvrdi da su slučajevi prave opsjednutosti toliko rijetki da većina ljudi nikada neće biti u prilici sresti opsjednutu osobu.

U Katekizmu Katoličke crkve navodi se potreba da se razaznaje što je opsjednutost, a što primjerice mentalna bolest što se kroz povijest (pre)često poistovjećivalo ili izjednačavalo. 

Službeni Vatikan 2015. je godine organizirao kongregaciju s ciljem obuke egzorcista nakon što je Međunarodna zajednica egzorcista godinu ranije utvrdila da je 'okultna aktivnost u porastu'.

Katolička crkva donosi i naputke kako prevenirati opsjednutost. Sve, kažu, počinje s molitvom. Isto tako, bitno je izbjegavati sve u vezi Sotone, komunikacije s mrtvih te proricanja budućnosti. 

- Konzultiranje horoskopa, astrologije, čitanja iz dlana i vidovnjaštva krije želju za kontrolu nad vremenom, poviješću i drugim ljudima. Svi ti fenomeni kontradiktorni su časti, poštovanju i strahopoštovanju koje dugujemo samom Bogu, stoji u Katekizmu Katoličke crkve.