Obavijesti

Viral

Komentari 10

Fascinantne drevne tajne koje su skrivale još drevnije kuće

Fascinantne drevne tajne koje su skrivale još drevnije kuće
1

Malo je većih radosti, složit će se sigurno svi arheolozi, od onog kada pronađete nešto što dugo nije vidjelo danje svjetlo. Mi vam donosimo neke od najzanimljivijih pronalazaka...

VIDEO

1. Simboli za izgon demona

James I, kralj Engleske i Škotske, bio je vrlo zainteresiran za vještaštvo tj. za njegov dobrohotniji aspekt. S druge strane, prakticiranje crne magije kažnjavao je smrću. Zahvaljujući, između ostaloga, i njegovom interesu za tematiku, vještaštvo je bilo na vrhuncu popularnosti početkom 17. stoljeća.

 

A visit to the historic country side of Great Britain🇬🇧 #overwhelmed #WhenMimiTravels

A photo posted by Maryam Al-Numairy (@malnumairy) on

Stoljećima kasnije, arheolozi su ispod dasaka u dvoru 'Knole' pronašli urezane vještičje simbole čija je namjena bila tjeranje demona i zaštita od zloduha. Vjeruje se kako su oni urezani prema naredbi Jamesa I prije njegovog posjeta dvoru 'Knole' 1606. godine. Iako do posjete na kraju nikada nije došlo, simboli su urezani ispod dasaka u spavaćoj sobi u kojoj je trebao prenoćiti s naglaskom na prostor ispred kamina, prozora i vrata koji su smatrani 'slabim točkama' kada su u pitanju sile zla i demoni.

2. Tajna soba na tavanu

Kada je 1839. godine spisateljica Charlotte Bronte posjetila dom Nortona Conyersa u North Yorkshireu, brzo je načula legende o poludjeloj ženi poznatoj kao 'Luda Marija'. Ona je, prema legendama, živjela zatočena u potkrovlju kuće. Charlotte je to toliko zaintrigiralo da je dijelove legende iskoristila za svoj slavni roman Jane Eyre. Jedna je legenda tako stvorila drugu, a onda se 2004. godine ispostavilo da je sve bilo - istina, piše Listverse.  

Tada je naime pronađeno stubište koje je vodilo do prostorije u potkrovlju koja je i danas velika turistička atrakcija. Tko je u njemu bio zatvoren nije poznato ni danas, no trenutna vlasnica kuće je po prvom ulasku rekla kako soba odiše 'tragedijom'. 

3. Dijelovi slavnog jedrenjaka ispod muzeja

Kada su 1995. godine renovirali muzej 'Chatham Historic Dockyard' u Engleskoj, radnici su ispod podnih dasaka naišli na vrlo stare grede koje su očigledno pripadale nekom jedrenjaku. Godine istraživanja i ispitivanja greda nije polučilo rezultatom sve do 2012. godine kada je utvrđeno da su grede izvorno pripadale brodu 'HMS Namur', jedrenjaku koji je u more pušten 1756. godine pod zastavom Kraljevske mornarice.

Taj je brod u službi bio više od pedesetak godina i to u vrijeme kada je engleska Kraljevska mornarica vladala svjetskim morima. To je doba danas poznato kao 'Čudesne godine', a HMS Namur je u ponajvećim bitkama tog vremena igrao vrlo bitnu ulogu. 

4. Tisućljetna kupka u Jeruzalemu

Dok su radili na renovaciji obiteljske kuće u Jeruzalemu, u četvrti 'Ein Kerem', građevinski su radnici naišli na nevjerojatno otrkiće kada im je bušilica jednostavno propala u pod. Ispod njega je naime bila nekakva kupka koju su vlasnici kuće odlučili zatvoriti. Tek tri godine kasnije je izraelsko tijelo za antikvitete utvrdilo o kakvoj se kupci radi. 

U kupci uklesanoj u kamenu prije dvije tisuće godina izvodila su se ritualna pranja prema tadašnjim židovskim zakonima čistoće u kojima su se ljudi morali okupati nakon što bi primjerice jeli meso životinja koje su umrle prirodnom smrću. 

To je otkriće bilo od velike važnosti za Izrael s obzirom da upućuje na prisutnost židovske zajednice na tom teritoriju oko prvog stoljeća prije Krista za što su dokazi dotad bili vrlo šturi. 

5. Kriptirani dokumenti u hotelu

Balmer Lawn Hotel u New Forsetu u Engleskoj izvorno je sagrađen kao privatna kuća da bi za vrijeme Drugog svjetskog rata bila prenamijenjena u školu za vojno osoblje. Kuća je kasnije preuređena u hotel koji se sve do 2015. godine ni po čemu nije izdvajao od mnoštva drugih hotela. 

 

Pre wedding photos this morning with Sam & Matt.

A photo posted by Simon Ward (@simonwardphoto) on

Te su godine naime ispod podnih dasaka pronađeni tajni vojni dokumenti. U nekima od njih zabilježene su uobičajene dnevne aktivnosti vojnika, ali dio je bio kriptiran. Nekoliko je dokumenata opisivalo Dan D, veliku invaziju na Normandiju i problematiku sve bolje komunikacijske povezanosti među protivničkim jedinicama. 

6. Tajne sobe kao sklonište od ljutih radnika

Još je jedna renovacija kriva za pronalazak tajnih prostorija i to ispod nekadašnje tvornice u Loughboroughu. Građevinski su radnici 2006. godine ispod tvornice otkrili više manjih soba povezanik niskim tunelima. One su bile namijenjene voditeljima tvornice u slučaju da radnici počnu protestirati. Tada je naime jačao 'Luddite', radnički pokret koji se borio protiv industrijske revolucije i činjenice da su im strojevi počeli uzimati radna mjesta. 

Da su njihovi strahovi bili opravdani pokazao je prosvjed 1816. godine kada su radnici zaista uništili dio tvornice. 

7. Viski pod ledom Antarktike

Godine 2007. ispod je kolibe na Antarktiku pronađeno nekoliko kutija s bocama viskija. U njoj je svoje skrovište pronašao slavni istraživač Sir Ernest Shackleton, a viski je navodno tamo ostavljen za vrijeme njegove neuspješne ekspedicije na Južni pol. Pet godina kasnije pet je kutija s bocama viskija izvađeno, a analiza je pokazala da je piće ostalo nevjerojatno dobro očuvano. Dapače, njegov je okus, piše Listverse, postao 'elegantan i lagan'. 

Nakon analize boce su vraćene na mjesto na kojem su i pronađene, a tvrtka za koju su radili istražitelji odlučila je proizvesti viski na temelju formule viskija pronađenog ispod kolibe. 

8. Vikinško blago

Oko 870. godine, jedan je imućni Viking zakopao svoju imovinu ispod kuće na švedskom otoku Gotlandu. Više od tisuću godina kasnije nju je u polju pronašao poljoprivrednik dok je obrađivao zemlju. Nakon obuhvatne istrage utvrđeno je da je to bilo dotad najveće vikinško blago ikada pronađeno. 

 

Tędy chodzę do sklepu po bułki. And I'm not kidding you. #visby #gotland #novigrad

A photo posted by PT (@herinacius) on

Bilo je tu srebernih novčića i poluga, stotina narukvica, lančića i ostalog nakita, kao i oko 20 kilograma bronce. Vrijednost blaga procijenjena je na oko pola milijuna američkih dolara. Farmer na kraju, naravno, nije mogao zadržati pronađeno blago, no država mu je isplatila pozamašnu novčanu nagradu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Brinula se o malom ježu pa ga odnijela veterinaru. Šokirao je odgovor: 'Ovo nije živo biće...'
BIZARAN SLUČAJ

Brinula se o malom ježu pa ga odnijela veterinaru. Šokirao je odgovor: 'Ovo nije živo biće...'

Britanka je mislila kako je pored ceste pronašla malog ježa. Stavila ga je u kutiju, dala mu je i jesti...

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?
'IMAJU PREDNOST'

FOTO Konačno našli krivca za prometni krkljanac u Solinu! Ali kvako da se čovjek na njih ljuti?

Uobičajene gužve u Solinu: Gužve u svim smjerovima, stoji u opisu fotografije na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode
VIDEO Hidrant usred staze u Koprivnici. Izvođač radova za 24sata: Pratili smo projekt!
'PREMJESTIT ĆEMO GA'

VIDEO Hidrant usred staze u Koprivnici. Izvođač radova za 24sata: Pratili smo projekt!

Iz turske firme Cengiz koja je glavni izvođač radova kažu kako su pratili glavnu projektnu dokumentaciju i zakonske građevinske dozvole. Ali i da će premjestiti hidrant uz stazu