Viral

Komentari 27

Kako to misliš MDCCCCIII? Ili se HŽ žešće blamira ili mi stvarno ne znamo rimske brojeve...

Kako to misliš MDCCCCIII? Ili se HŽ žešće blamira ili mi stvarno ne znamo rimske brojeve...

Svi smo u školi učili rimske brojeve, neki su ih naučili, većina ih je zaboravila. Ako ste štreber kao i mi, onda ste svakako primijetili godinu nastanka zgrade već spomenute zgrade

Dok čekamo objašnjenje stručnjaka, možda se netko među komentatorima naše i pojasni nam bizaran natpis na upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u zagrebačkoj Mihanovićevoj ulici.

Svi smo u školi učili rimske brojeve, neki su ih naučili, većina ih je zaboravila. Ako ste štreber kao i mi, onda ste svakako primijetili godinu nastanka zgrade već spomenute zgrade.

 Na njoj rimskim brojevima piše da je nastala godine MDCCCCIII, no nama se čini da taj broj ne postoji. U laganom prijevodu na arapske brojeve, ta bi godina označavala 1903. godinu, iako bi taj broj onda u rimskim glasio: MCMIII. U školi su nas učili da se isto 'slovo' u rimskim brojevima ne ponavlja više od tri puta, pa kako ona četiri C (stotice) u natpisu?

I tako nastade još jedan misterij, uz onaj, još uvijek neodgovoreni - zašto se Preradovićeva ulica ne vidi na Google Street Viewu?

Hrvatske željeznice vlasnici su iznimno atraktivnih nekretnina diljem Hrvatske, a u raskošnoj palači u centru Zagreba od pet milijuna eura stoluje Uprava državne kompanije.

Zgrada u Mihanovićevoj ulici 12 prostire se na raskošnih 2000 četvornih metara, s podrumom, prizemljem, dva kata i potkrovljem. 

U monumentalnoj palači, koja je zaštićena kao spomenik kulture, smještene su uprave svih pet društava Hrvatskih željeznica: HŽ Holdinga, HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Vuče vlakova, HŽ Carga i HŽ Infrastrukture.