Viral

Komentari 14

Kupio dvije pizze za 10.000 bitcoina, danas bi imao 365 milijuna dolara: 'Nije mi žao'

Kupio dvije pizze za 10.000 bitcoina, danas bi imao 365 milijuna dolara: 'Nije mi žao'

Laszlo Hanyeczun na internetskom je forumu BitcoingTalk.org objavio neuobičajen prijedlog - 10 tisuća Bitcoinsa, koji su tada vrijedili tek 41 dolar, u zamjenu za dostavu dvije velike pizze.

Davne 2010. godine kalifornijski student Jeremy Sturdivant, koji je tada imao 19, primjetio je neuobičajen prijedlog Laszla Hanyeczuna (28) Internetskom forumu BitcoingTalk.org - 10 tisuća Bitcoinsa, koji su tada vrijedili tek 41 dolar, u zamjenu za dostavu dvije velike pizze.

Sturdivant mu je naručio dvije velike pizze (sa sirom i 'supreme') iz Papa John's pizzerije. Bila je to prva fizička kupnja s Bitcoinsom u povijesti. Na taj se datum, 22. svibnja svake godine slavi Bitcoin Pizza Day.

Sturdivant Bitcoinse nije čuvao i čekao da im vrijednost naraste.

No, Sturdivant ih je tada potrošio na putovanja. Danas 10 tisuća Bitcoinsa vrijedi 365 milijuna dolara.

- Nisam imao pojma koliko će ovo postati vrijedno - rekao je Studrivant i dodao kako je usprkos 'izgubljenom' bogatstvu ponosan što je odigrao važnu ulogu u globalnom fenomenu.

Priča ide ovako. Hanyecz je u objavi na Bitcointalk.org napisao kako "voli stvari poput luka, paprike, kobasica, gljiva, rajčice, feferona itd., samo standardne stvari, bez čudnih preljeva od ribe i slično".

Sturdivant je kod naručivanja slijedio tu uputu, a ostalo je povijest.

Bitcoin koji je pokrenut 2009. godine, vrijednosno jednak s dolarom postao je početkom 2011. 

- Da sam to tretirao kao investiciju, možda bih se zadržao malo duže u tome.Nikad ne bih pomislio da bi s tim brojem Bitcoina mogao kupiti nekretnine - rekao je Sturdivant za Telegraph.

Poput Sturdivanta, Hanyecz je u prethodnim intervjuima rekao da se ne kaje zbog svoje kupnje pizza. 

- Htio sam probati naručiti pizzu s Bitcoinom jer za mene je to bila besplatna pizza. Pizzu sam dobio za doprinos projektu otvorenog koda.Obično su hobiji skupi i traže puno vremena, a u ovom slučaju moj hobi mi je kupio večeru - rekao je za Bitcoin Magazin.

U ljeto 2010. potrošio je 100 tisuća Bitcoina, odnosno 3,8 milijardi dolara na - pizze.

- Mislim da je sjajno što sam na taj način mogao biti dio rane povijesti Bitcoina. Mislim da je to što sam učinio pomoglo, a da nisam ja, sigurno bi netko drugi naišao - objasnio je Hanyecz.