Obavijesti

Viral

Komentari 26

Lutke, kuga i umobolnice: Ovo su najukletiji otoci na svijetu

Lutke, kuga i umobolnice: Ovo su najukletiji otoci na svijetu
1

Mnogi se otoci iz različitih razloga smatraju 'ukletima', a mi smo izdvojili tri čije priče lede krv u žilama. Da stvari budu gore, jedan je vrlo blizu - kod Venecije...

VIDEO

'Otok lutaka'

' Isla De Las Munechas ' iliti ' Otok lutaka ' je otok smješten u Xochimilco , u Meksiku . Pedesetih godina prošloga stoljeća tamo se nastanio čovjek pod imenom Don Julian Santana Barrera . Nakon što je uselio, počeli su mu se pričinjati glasovi djevojčice koja mu je rekla da se tamo utopila dvije godine ranije dok se igrala s prijateljicama.

Kako bi utišao i umirio duh djevojčice, Barrera ja na otok počeo donositi lutke koje je povješao po cijelom otoku, na tisuće njih. U tome je djelomično i uspio, ali je i - stvorio mit. Naime, mnogi avanturisti koji i danas dođu na otok kažu da su vidjeli neku od lutaka kako se kreće ili ih čuli kako šapuću.

Stanovnici obližnjeg mjesta vjeruju da je duh djevojčice opsjednuo i svaku od lutaka. Don Julian je preminuo 2001. godine. Našli su ga s licem uronjenim u vodu na mjestu na kojemu su mu se godinama pričinjali glasovi i pjevanje djevojčice .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brigu o otoku nakon njega je preuzeo njegov nećak Anastasio Valasquez koji je u dokumentarcu snimljenom o ukletom otoku ispričao da često vidi kako lutke rade pokrete glavom. Jedini način da udobrovoljite duhovima je, objasnio je, da sa sobom donesete lutku i pridružite je ostalima.

VIDEO

Otok Okinawa

Okinava je bila poprište vrlo brutalnih borbi nekoliko posljednjih mjeseci Drugog svjetskog rata. U borbi koja je trajala 82 dana izginulo je 12.500 Amerikanaca te čak 95 tisuća japanskih vojnika . U isto je vrijeme na otoku poginulo ili s njega iselilo oko 150 tisuća civila. No, japanske vojnike nisu poubijali isključivo amerikanci. Tisuće njih počinilo je samoubojstvo, a u jednom od njih, u tunelima ispod otoka, sudjelovalo je čak četiri tisuće ljudi. To je, sve do danas, jedno od najvećih samoubojstava u povijesti .

Na otoku se i danas nalaze čak 32 američke vojne baze, a veliki broj vojnika i njihovih obitelji gotovo svakodnevno prijavljuje paranormalne susrete i događaje koji upućuju na to da je otok zaista uklet. U vojnoj zgradi '2283' 1970. godine jedan je od generala pobio cijelu obitelj, a onda i sebe. Nadolazeće dvije obitelji dočekale su iste sudbine. Zgrada je nakon toga pretvorena u skladište, a tamo se i danas navodno čuju dječji glasovi i plač. Mnogi koji su nogom stupili u napušteno skladište imali su halucinacije. Zgrada je napokon srušena 2009. godine.

Na mjestu do nekadašnje zgrade '2283' danas se nalazi vrtić, a t ete prijavljuju da djeca često bacaju igračke preko ograde . Kada ih pitaju zašto to rade, djeca uvijek odgovaraju da se samo igraju s djecom 's druge strane'. Osim djece, nitko nikada nije vidio bilo koga s druge strane ograde.

VIDEO

Većina litica na otoku smatra se ukletima. Tisuće vojnika za vrijeme su rata tamo skočili u samoubojstvo, a prolaznici i danas prijavljuju da su vidjeli prikaze kako se bacaju s njih.

Najukletijim mjestom na Okinawi smatra se danas napušteni hotel . Zemljište za njega je u 70-im godinama prošloga stoljeća kupio bogati poslovni čovjek. Unatoč upozorenjima lokalnog stanovništva da se radi o 'svetom tlu', on je bio odlučan u namjeri da sagradi hotel.

Nakon što su izvođači radova počeli pogibati u neobičnim okolnostima , građevinari su jednostavno odbijali nastaviti s gradnjom. Danas u ruševinama hotela navodno živi tajnoviti budistički redovnik. Brojni 'urban exploreri' svjedoče da su u ruševinama zaista naišli na jednog ili više redovnika u meditaciji, a jedna je grupa vidjela duha djevojčice dok se bacila s prozora hotela.

VIDEO

Otok Poveglia

Poveglia je otok koji se nalazi nedaleko od Venecije . Često ga se opisuje kao jedno od najukletijih mjesta na planeti , te kao definitivno najukletiji otok na svijetu . Prvi stanovnici na njega su došli 421. godine kako bi se sklonili od barbarske invazije, a u 9. je stoljeću otok postao gusto naseljeno mjesto puno života.

S obzirom na česte ratove, vlasti Venecije raselile su otok i on je od 1379. godine postao utvrda i točka obrane u sukobima protiv Genove. U naredna tri stoljeća Veneciju je nekoliko puta poharala kuga, a okolni su otoci u takvim slučajevima postajali karantene za oboljele i masovne grobnice za preminule .

Samo je epidemija 1629. godine u roku od sedam mjeseci uzela danak od 80 tisuća života . Usred opće panike, oboljele se transportiralo na otok, a mnogi su spaljeni još za života i bačeni u neoznačene masovne grobnice .

VIDEO

Da stvari budu još bizarnije i počnu nalikovati na scenarij hororca, Poveglia je 1922. godine postala utočište za mentalno oboljele . Prema jednoj od legendi, umobolnicom je predsjedao liječnik koji je mučio oboljele i na njima izvršavao nehumane eksperimente . Na kraju se ubio skokom s crkvenog tornja. Legenda dalje kaže da je on preživio pad, ali ga je na tlu 'dokrajčio' duh.

Povjesničari kažu da su na otoku od petog stoljeća život izgubili deseci tisuća ljudi, a brojka prema nekima prelazi i stotinu tisuća žrtava .

Otok je ostao bolnica za umobolne punih 45 godina, a nakon toga je otok raseljen. Trenutno je u vlasništvu Italije, a pristup otoku je strogo zabranjen . Ipak, oni koji su se uspjeli ušuljati kažu da su po otoku 'razbacani' ljudski kosturi, da su čuli različite glasove i da je crkveno zvono ponekad zvonilo iako vjetra nije bilo.

Prošle je godine otok na 99 godina unajmio biznismen Luigi Brugnaro za 700 tisuća dolara uz plan da u njegovu obnovu uloži 27 milijuna, a odlične fotografije s njega donosi MentalFloss .

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle