Obavijesti

Viral

Komentari 35

Neviđeno okupljanje: Kod obale plivalo čak 1400 morskih pasa

Neviđeno okupljanje: Kod obale plivalo čak 1400 morskih pasa
5

Istraživači sumnjaju da su se morski psi okupili radi parenja već vjeruju kako su goleme psine došle na ovo područje zbog gladi. Znanstvenici su uočavali okupljanja golemih psina i ranije, ali nikada u ovakvom broju.

VIDEO

Gotovo 1400 golemih psina uočeno je na fotografijama kako plivaju i skupljaju se oko istočne obale SAD-a, objavljeno je u novoj studiji.

Goleme psine uočene su na fotografijama iz 2013. godine, a ovakvo okupljanje zaintrigiralo je istraživače jer se radi o vrsti morskog psa koja se rijetko kreće u jatima već oceanima pliva sama. Ova neobična vrsta morskog psa je druga najveća vrsta ribe na svijetu, a hrane se planktonima.

Istraživači sumnjaju da su se morski psi okupili radi parenja već vjeruju kako su goleme psine došle na ovo područje zbog gladi. Ranije su istraživači potvrdili kako se na ovom području nalazi visoka koncentracija zooplanktona pa time podipuru ovu teoriju masovnog okupljanja.

Ranije se ovakva masovna okupljanja golemih psina nisu događala. Stručnjaci kažu kako se zna okupiti maksimalno nekoliko stotina, većinom na otvorenom moru i to u Tihom oceanu.

Znanstvenici gotovo tri desetljeća promatraju snimke i rade studije o okupljanjima golemih psina. Do sada su zabilježili desetak okupljanja golemih psina oko obale kanadske pokrajine Nova Škotska i američke regije Nova Engleska. Okupljanja su zabilježena između 1980. i 2013., a brojke se kreću od 36 pa sve do najnovijeg otkrića od 1398 golemih psina.

Morski biolog Boris Wom kaže kako je čitava populacija golemih psina oko nekoliko tisuća pa ovakvo okupljanje znači da je veliki dio populacije došao do istočne obale SAD-a.

Znanstvenici smatraju kako su ova misteriozna okupljanja pozitivan znak za ovu vrstu čija je populacija značajno pala tijekom 20. stoljeća, piše Huffington post.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju