Viral

Komentari 2

Po njegovu životu nastao je film 'Egzorcist': Radio je za NASA-u i živio u strahu, djeca ga ostavila

Po njegovu životu nastao je film 'Egzorcist': Radio je za NASA-u i živio u strahu, djeca ga ostavila

Jedan od najpoznatijih horora svih vremena, "Egzorcist" iz 1973. godine, opet je ovih dana u centru zbivanja. Američki dnevni list New York Post donio je priču o mladiću čija je mučna priča inspirirala film...

Roland Doe & Robbie Mannheim bili su pseudonimi koje su svećenici Jezuiti koristili za dječaka (14) nad kojim su 1949. godine provodili obred egzorcizma u St Louisu. Njegov stvarni identitet bio je poznat samo uskom krugu ljudi, kako bi ga se zaštitilo od raznih fanatika i medija, a njegova priča poslužila je i kao inspiracija za legendarni horor film "Egzorcist" iz 1973. godine. 

U filmu gledamo Lindu Blair kao opsjednutu djevojčicu, sjajnu rolu odigrao je i neponovljivi Max von Sydow, a sad, gotovo 50 godina nakon izlaska filma, američke novine NY Post otkrivaju kako je Ronald Edwin Hunkeler, bivši NASA-in inženjer stvarni dječak nad kojim je provođen obred egzorcizma... 

Njegova partnerica s kojom je proveo 29 godina, otkriva kako se Ronald sve do smrti bojao kako će netko otkriti njegovu mračnu tajnu.

- Cijeli život proveo je u strahu. U strahu da će ga netko od kolega u NASA-i razotkriti, svaku noć vještica morali smo napuštati naš dom jer se bojao da će netko doznati gdje živi i krenuti ga maltretirati. Briga i strah. To je bio njegov život - priča ova žena, koja nije htjela otkriti svoje ime i prezime.

Ronald je u NASA-i proveo 41 godinu, bio je jedan od glavnih zaduženih za uspjeh Apolo misija, oženio se i dobio djecu, ali prošlost povezanu uz svoju 'opsjednutost' nije mogao zaboraviti.

- Preminuo je prošle godine. Imao je troje djece, ali nitko od njih se nije udostojio doći na pogreb. Nekoliko tjedana prije smrti posjetio ga je jedan svećenik. Ne znam kako je otkrio gdje je. Samo je došao. Ubrzo je preminuo i danas je na nebu s Bogom - govori njegova životna partnerica, koja je za kraj dodala:

- Rekao mi je da nikad nije bio opsjednut. Da je sve to zapravo bilo nekakvo mladenačko traženje pažnje - završava. 

Knjiga Williama Petera Biattyja "Egzorcizam" iz 1971. prodana je u više od 13 milijuna, a istoimeni film iz 1973. bio je prvi horor film nominiran u kategoriji najboljeg filma.