Obavijesti

Viral

Komentari 17

Poljaci na tragu misterioznog blaga u nacističkom bunkeru?

Poljaci na tragu misterioznog blaga u nacističkom bunkeru?
1

Nacisti su tijekom cijelog Drugog svjetskog rata strastveno krali umjetnine diljem Europe. Najskupocjenija među njima je sigurno je Jantarna soba koju su ukrali iz plače blizu Sankt-Peterburga...

VIDEO

Veliki dio ukradenih umjetnina savezničke su sile uspjele pronaći i spasiti po završetku Drugog svjetskog rata. No, sudbina nekih od njih sve do danas nije objelodanjena. Među njima je i Jantarna soba, dvorana dekorirana sa šest tona (!!) jantarnih ploča, zrcalima i čistim zlatom. Njena je vrijednost neprocjenjiva, a sve do nestanka je nosila titulu 'osmog svjetskog čuda'

Iz palače u blizini Sankt-Peterburga soba je odvezena u Konigsberg u istočnoj Prusiji i tada joj se zapravo gubi svaki trag. Danas, punih sedam desetljeća nakon završetka rata, svakih se nekoliko godina pojavi nova teorija o mogućoj lokaciji neprocjenjive sobe. 

Tajna komora zaboravljenog nacističkog bunkera...

Najnovija među njima je teorija Bartlomieja Plebanczyka, povjesničara i voditelja muzeja na sjeveroistoku Poljske, u Mamerki. On naime tvrdi kako bi se jantarna soba mogla nalaziti upravo u tom gradu, u tajnoj komori nacističkog bunkera. Najstariji stanovnici toga grada, kaže, prisjećaju se brojnih drvenih sanduka koje su tu istovarile nacističke snage u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, piše The New York Times

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upravo je njegov muzej financirao skeniranje bunkera, a nastale snimke potvrđuju postojanje tajne komore

- To je savršeno mjesto za sakriti nešto, ako to moraš brzo transportirati iz istočne Rusije, objasnio je poljski povjesničar. 

Mamerki se inače nalazi stotinjak kilometara južno od Konigsberga (danas Kaliningrada), a za najnoviju su se teoriju 'zagrijale' i poljske vlasti. No, to im ne bi bilo prvi put. Poljska je vlada i početkom ove godine reagirala na tvrdnje dvojice amatera istraživača koji su bili uvjereni da su pronašli nacistički vlak prepun umjetnina s kojima si je nacistička elita pod kraj rata željela osigurati blistavu budućnost u udaljenim dijelovima svijeta. 

Detaljno skeniranje tla tada je pokazalo da vlaka sa skupocjenim teretom nije pod ruševinama nekadašnjeg tunela. 

Bartlomiej Plebanczyk uvjeren je da se sada nešto takvo neće dogoditi. Ako i ne pronađu slavnu Jantarnu sobu, kaže on, povjesničari će u tajnoj komori bunkera pronaći barem neka druga i vjerojatno vrlo vrijedna izgubljena umjetnička djela. 

Kratka povijest Jantarne sobe

Konstrukcija Jantarne sobe započela je 1701. godine u palači 'Charlottenburg', u rezidenciji Frederika, prvog pruskog kralja. Iako je soba trebala ostati tamo, ona je ubrzo po dovršetku premještena u Berlinsku gradsku palaču. Tamo se 1716. godine svidjela Petru Velikom pa ju je i dobio na poklon od Frederikovog sina Williama čime je sklopljen rusko - pruski savez protiv Švedske

U Rusiji je instalirana u Katarininu palaču, ljetnu rezidenciju ruske kraljevske obitelji. Tamo je doživjela nekoliko nadogradnji prije nego što su je nacisti 1941. godine u sanducima prevezli u Konigsberg koji su kasnije bombardirali Rusi i Britanci. U siječnju 1945. godine iz Berlina je stigla naredba da se umjetnine evakuiraju iz Konigsberga, a sve što se dogodilo nakon toga danas pripada isključivo nagađanjima. 

Sovjeti su uvjereni da je soba uništena u travnju 1945. godine (pa su napravili repliku koje desetljeće kasnije), a prema jednoj od najpopularnijih teorija soba se nalazila u Wilhelmu Gustloffu, vojnom brodu koji su tri ruska torpeda poslala na dno Baltika zajedno s oko deset tisuća civila. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila SMS natječaja za pretplatnike „Osvoji vrećicu za reciklažu"

Pretplatnici tiskanog izadnja 24sata u ponedjeljak 22. 4. imat će priliku osvojiti vrećicu za reciklažu.