Obavijesti

Viral

Komentari 35

Poštar usnuo palaču pa ju 33 godine gradio golim rukama

Poštar usnuo palaču pa ju 33 godine gradio golim rukama
3

Nakon što je u snu vidio kako gradi palaču, uporni je poštar san odlučio pretvoriti u stvarnost. Danas, više od sto godina kasnije, palači se dive deseci tisuća turista

VIDEO

Ferdinand Cheval rođen je u ruralnoj Francuskoj, u Hauterivesu . S 13 je godina napustio školu kako bi postao pomoćnik lokalnog pekara. No, život ga je kasnije odveo sasvim drugim putem pa je Cheval cijeli život radio kao - poštar .

No, njegov će se život istinski i iz temelja promijeniti u njegovoj 30. godini. Cheval se tada spotaknuo o kamen i pao. Kad je došao k sebi, shvatio je da kamen ima vrlo neobičan oblik pa ga je odlučio ponijeti doma.

Screenshot

- Želio sam znati uzrok svojeg pada. U snu sam od kamenja gradio palaču, dvorac ili pak špilje. O tome nisam pričao nikome jer nisam želio da me ismijavaju. Čak sam se i sam sebi smijao, napisao je tada u svoj dnevnik Cheval.

Nekoliko mjeseci kasnije svoje je snove odlučio pretočiti u stvarnost i - sagraditi palaču .  Biti će to njegovo životno djelo na kojemu je radio pune 33 godine i koje je danas poznato kao jedno od najbriljantnijih arhitektonskih djela koje su sagradili amateri.

Gradnju palače potpuno je sam započeo 1890. godine i to od kamenja koje je usput nalazio na cesti svakoga dana kada je raznosio poštu . Godinama je radio kroz cijele noći pa tako danima ne bi ni oka sklopio.

VIDEO

Nakon 22 godine vlastitim je rukama sagradio palaču dugu 24 i visoku desetak metara . Tada je započeo na uređenju unutrašnjosti što je potrajalo sve do 1923. godine. Godinu kasnije je umro. Svoju je palaču nazvao 'Le Palais idéal' iliti ' Idealna palača '.

Javnost i poštarovi sumještani godinama uopće nisu znali za njegovu palaču, a onda ju je 1969. godine tadašnji ministar kulture Andre Malraux proglasio kulturnom znamenitošću. Danas je turistička atrakcija, a neko je vrijeme bila i na poštanskim markama.

Ruralni poštar Ferdinand Cheval tako je potvrdio onu staru: 'Kamen po kamen - palača.' Čak i kad si samo poštar, a ne arhitekt.

VIDEO


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način