Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Poštar usnuo palaču pa ju 33 godine gradio golim rukama

Nakon što je u snu vidio kako gradi palaču, uporni je poštar san odlučio pretvoriti u stvarnost. Danas, više od sto godina kasnije, palači se dive deseci tisuća turista

Screenshot
Foto: Screenshot
35 komentara

Ferdinand Cheval rođen je u ruralnoj Francuskoj, u Hauterivesu . S 13 je godina napustio školu kako bi postao pomoćnik lokalnog pekara. No, život ga je kasnije odveo sasvim drugim putem pa je Cheval cijeli život radio kao - poštar .

No, njegov će se život istinski i iz temelja promijeniti u njegovoj 30. godini. Cheval se tada spotaknuo o kamen i pao. Kad je došao k sebi, shvatio je da kamen ima vrlo neobičan oblik pa ga je odlučio ponijeti doma.

Screenshot

- Želio sam znati uzrok svojeg pada. U snu sam od kamenja gradio palaču, dvorac ili pak špilje. O tome nisam pričao nikome jer nisam želio da me ismijavaju. Čak sam se i sam sebi smijao, napisao je tada u svoj dnevnik Cheval.

Nekoliko mjeseci kasnije svoje je snove odlučio pretočiti u stvarnost i - sagraditi palaču .  Biti će to njegovo životno djelo na kojemu je radio pune 33 godine i koje je danas poznato kao jedno od najbriljantnijih arhitektonskih djela koje su sagradili amateri.

Gradnju palače potpuno je sam započeo 1890. godine i to od kamenja koje je usput nalazio na cesti svakoga dana kada je raznosio poštu . Godinama je radio kroz cijele noći pa tako danima ne bi ni oka sklopio.

Nakon 22 godine vlastitim je rukama sagradio palaču dugu 24 i visoku desetak metara . Tada je započeo na uređenju unutrašnjosti što je potrajalo sve do 1923. godine. Godinu kasnije je umro. Svoju je palaču nazvao 'Le Palais idéal' iliti ' Idealna palača '.

Javnost i poštarovi sumještani godinama uopće nisu znali za njegovu palaču, a onda ju je 1969. godine tadašnji ministar kulture Andre Malraux proglasio kulturnom znamenitošću. Danas je turistička atrakcija, a neko je vrijeme bila i na poštanskim markama.

Ruralni poštar Ferdinand Cheval tako je potvrdio onu staru: 'Kamen po kamen - palača.' Čak i kad si samo poštar, a ne arhitekt.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message