Obavijesti

Viral

Komentari 57

Pravi Shrek sanjao je da će biti glumac i govorio je 14 jezika

Pravi Shrek sanjao je da će biti glumac i govorio je 14 jezika
16

Popularni ogar Shrek stvoren je prema kalupu profesionalnog hrvača Mauricea Tilleta koji je bolovao od akromegalije zbog koje su mu nekontrolirano rasle kosti

VIDEO

Tko nije čuo za Shreka? Najpoznatiji ogar na svijetu i nije izmišljen kao što se misli. Napravljen je nalik na čovjeka od krvi i mesa. Francuski profesionalni hrvač Maurice Tillet (1903 - 1954) u 20-im godinama obolio je od akromegalije, rijetke kronične bolesti zbog koje kosti nekontrolirano rastu. Simptomi se manifestiraju uvećanjem šaka i stopala, zadebljanjem usana i stvaranjem suvišnih bora na čelu. 

Profesionalni boksač 'Francuski anđeo', kako su ga zvali, govorio je 14 jezika, bio je i pjesnik i glumac, ali su ga mnogi ismijavali zbog bolesti. Pobjegao je u SAD kako bi počeo novi život. Tamo se profesionalno bavio hrvanjem. Najavljivali su ga kao 'nakaznog ogra u ringu'.

Pobijedio je Stevea 'Crushera' Caseya 1. kolovoza 1944. godine i ponio naslov svjetskog prvaka. Ipak, emotivni intelektualac živio je kao pustinjak. Uživao je u partijama šaha s biznismenom Patrickom Kellyjem koji ga je i iznevjerio pred kraj života. Umro je 1954. godine od srca koje je oslabilo zbog bolesti. Prije smrti hrvač Bobby Managoff pitao ga je može li napraviti gipsani kalup njegova lica. Pristao je. Managoff je napravio tri kalupa. Kelly je godinama držao jedan na stolu u radnoj sobi, a prestala dva su u muzejima.

Shreka su napravili prema njemu, ali čini se da popularni ogar nosi i karakterne osobine 'Francuskog anđela'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Autoru slikovnice platili 500.000 dolara za Shreka

Oscarom nagrađeni Shrek snimljen je 2001. godine prema slikovnici poznatog dječjeg pisca Williama Steiga. On je slikovnicu Shrek objavio 1990. godine i na žalost nikada nije službeno potvrdio prema kome je stvorio lik popularnog ogra. Shrek je bila jedna od 30 njegovih knjiga i vjerojatno nikada nije ni sanjao kakav će uspjeh postići. Dreamworks mu je platio samo pola milijuna dolara za korištenje lika.

- Čuvši 'film' mislio sam da su u pitanju milijuni, ali ne. Dao sam im neke ideje jer knjiga se pročita u deset minuta, a film mora trajati dulje - rekao je Steig 1997. godine za Boston Globe.

Samo prvi nastavak Shreka zaradio je 267 milijuna dolara u šest mjeseci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Slavonska pseća oaza: 'Dolaze nam ljubimci iz cijele Europe. Čuvamo, treniramo i igramo se'
IMANJE ZA UŽIVANJE

Slavonska pseća oaza: 'Dolaze nam ljubimci iz cijele Europe. Čuvamo, treniramo i igramo se'

Plus+ Obitelj Janović iz Marinaca kraj Vinkovaca na svom imanju od 3000 metara četvornih brine od 20 pasa. Vlasnici ih ostavljaju na čuvanju, treningu, igranju

Sa svojim kućnim ljubimcima uživajte u ljepotama Zagreba!
PUTOVANJE S LJUBIMCIMA

Sa svojim kućnim ljubimcima uživajte u ljepotama Zagreba!

Specijalizirane web stranice pokrenula je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ), gdje su na jednom mjestu objedinjene informacije vezane uz mogućnosti i obaveze za sve putnike s ljubimcima
Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja za pretplatnike "24sata te vodi u Lisinski"

Pretplatnici tiskanog izdanja 24sata će 23. travnja moći osvojiti ulaznice za za projekciju kultnog nijemog filma strave "Nosferatu" u Lisinskom.