Obavijesti

Viral

Komentari 20

Riješio 'nerješiv' zadatak, ne želi uzeti milijun dolara

Riješio 'nerješiv' zadatak, ne želi uzeti milijun dolara
3

Nakon što je ruski genijalac dr. Gregorij Perelman riješio zagonetku 'Poincare' koja je 100 godina zbunjivala stručnjake povukao se iz matematike

VIDEO

Ruski genijalac dr. Grigorij Perelman (44), koji je nagrađen s milijun dolara (5,3 milijuna kuna) jer je riješio 'nerješiv' matematički problem, ne želi novac.
- Imam sve što želim - rekao je 'najpametniji čovjek na svijetu' i zatvorio vrata trošnog stana u St. Petersburgu. Riješio je zagonetku 'Poincare' koja je zbunjivala matematičare posljednjih sto godina. Perelman je 2003. godine tvrdio da je riješio jedan od sedam teorema za koji američki matematički institut Clay nudi po milijun dolara. Objavio je rješenje na internetu. Testovi su pokazali da je točan. Topološka zagonetka na početku je tvrdila kako je trodimenzionalni prostor bez rupa jednak razvučenoj sferi. Rješenje bi moglo odrediti oblik svemira. Prije četiri godine nije došao po nagradu intenacionalne matematičke unije u Madridu.
- Ne interesiraju me novac ni slava. Ne želim biti izložen kao životinja u zoološkom vrtu. Nisam matematički heroj. Nisam ni tako uspješan i ne želim da me ljudi gledaju - rekao je tada. Njegova susjeda Vera Petrovna bila je jednom u stanu i šokirala se. Ima samo stol, stolicu i krevet s prljavim madracem koji je ostao od prijašnjih vlasnika, alkoholičara koji su mu prodali stan.
- Pokušavamo se riješiti žohara u zgradi, ali skrivaju se u njegovom stanu - rekla je.
Perelman je, nakon rješenja, dao otkaz na institutu Steklov gdje je radio kao znanstvenik. Prijatelji kažu da je digao ruke od matematike i uopće ne želi o tome razgovarati jer mu je prebolno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju