Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

'Romeo i Julija' 5000 godina spavaju u 'vječnom zagrljaju'

U kazahstanskoj pokrajini Karaganda iskopan je grob iz brončanog doba u kojem su pronašli kosture muškarca i žene koji leže jedan iza drugog okruženi oružjem i dragocjenostima

2 komentara

Uz kosture muškarca i žene pronađeni su i kosturi dva žrtvovana konja te mnoštvo oružja poput koplja, bodeža i vrhova strelica te neko dragocjeno kamenje i keramičko posuđe. Pretpostavlja se da su pronađeni ostaci stari oko 5000 godina.

U Kazahstanu nije bilo neobično da su se uz ljude pokapali i njihovi konji, a sudeći po razmještaju kostura i mnoštvu oružja pronađenog u grobu, pretpostavlja se da je muškarac bio elitni ratnik koji se borio na kolima, a žena njegova družica.

Sam grob i kosturi konja postavljeni su tako da izgleda kao da konji vuku kola i u zagrobnom životu, a sve to je još okruženo i kamenjem.

Konji su bili pokazatelj vojne snage i prestiža te su bili bitne figure u ukopu vrhunskih ratnika.

- Konji su bili ključna komponenta ukopa uglednika u to vrijeme. Muškarci su imali bogatije grobove, dok su žene pokapane s keramikom, iglama i ukrasima - rekao je dr. Igor Kukushkin, koji je vodio iskopavanje.

Dodao je da još ne znaju kako to da je par pokopan zajedno.

RADI LI SE O PREVARI ILI? Misteriozni kosturi pronađeni u Peruu nisu ljudskog porijekla?

- Znači li to da su umrli zajedno ili je jedno od njih sebi oduzelo život kako bi mogli biti zajedno pokopani? Ukopi parova nisu bili neuobičajeni na našim prostorima, ali ne možemo biti sigurni na koji se točno način druga osoba pridružila onoj koja je prva preminula. Ne možemo biti sigurni niti jesu li bili muž i žena. U prvim pregledima kostiju nismo našli ništa što bi upućivalo da je netko od njih preminuo nasilnom smrću. Detaljnija testiranja dat će nam odgovor na to pitanje, dok za konje već sad možemo sa sigurnošću reći da su bili žrtvovani - zaključio je dr. Kukushkin.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message