Obavijesti

Viral

Komentari 21

Tajnovita crkva na stupu: 500 godina kasnije našli su kostur

Tajnovita crkva na stupu: 500 godina kasnije našli su kostur
7

Crkva na Katskom stupu u Gruziji sagrađena je u 9. stoljeću, a napuštena šest stoljeća kasnije. Tek 1944. godine u nju su ušli prvi ljudi nakon punih pet stoljeća

VIDEO

Katski stup prirodni je vapnenački monolit koji se nalazi u seocetu Katski u regiji Imereti na zapadu Gruzije. Visok je otprilike 40 metara, a među lokalnim je stanovništvom poznat i kao 'Stup života'.

Kroz stoljeća su ga okružile mnoge legende, a istraživači su se na njega popeli tek 1944. godine dok su detaljnija istraživanja trajala od 1999. do 2009. godine. Pomoću njih utvrđeno je da su crkva i mali samostan na njemu sagrađeni u 9. stoljeću, a spisi pronađeni u njima potječu iz 13. stoljeća.

Kada je bio aktivan, kompleks su nastanjivali Stiliti , kršćanski asketi koji su vjerovali kako će ih život na stupu izolirati od mogućih iskušenja i približiti Bogu kroz molitvu. U njihovo se vjerovanje uklapalo i fizičko samokažnjavanje koje, smatrali su, spašava dušu. Osim crkve i samostana tu su pronađeni i kripta za pokope, tri ćelije za pustinjake te vinski podrum.

Kompleks je napušten tijekom 16. stoljeća i sve do 1944. godine na vrhu Katskog stupa nije bio ni jedan čovjek. Tada je to uspjelo grupi planinara predvođenih Alexanderom Japardizeom i piscem Levanom Gotuom. Osim ruševina gore su našli i kostur posljednjeg stanovnika. Kasnija istraživanja obavljena 2006. godine potkopala su ideju o ekstremnom asketizmu jer je tek tada pronađen vinski podrum, koji je tu bio na raspolaganju redovnicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedini stanovnik

Danas na Katskom stupu samo jedan čovjek - preobraćeni bivši zatvorenik i redovnik Maxime Qavtaradze koji je odabrao život samoće i molitve, baš kao i drevni Stiliti. U ruševinu crkvice na vrhu stupa uselio je 1993. godine i otad nije silazio, a danas ima 61 godinu. Prve dvije godine spavao je u starom frižideru kako bi se zaštitio od vjetra, kiše i snijega.

Otkako je kompleks obnovljen, život mu je mnogo lakši. Hranu mu na stup šalju sumještani, a i sam se dvaput tjedno spušta dolje kako bi molio u kapelici podno Katskog stupa.

- Ovdje gore, u tišini, može se osjetiti prisutnost Boga. Kad sam bio mlađi pio sam i prodavao drogu. Kada sam završio u zatvoru znao sam da moram nešto promijeniti. S prijateljima sam pio u brdima s kojih je pucao pogled na ovaj stup. Već onda sam osjećao veliko poštovanje prema redovnicima koji su stoljećima živjeli ovdje gore, objasnio je Maxime Qavtaradze za Telegraph .

VIDEO


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković