Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
78 komentara

Velika panika zbog pitona: 'Ne možemo obuzdati njihov broj!'

Florida: Piton Argo, jedan od 25 primjeraka kojima je ugrađen uređaj za praćenje, istraživačima je otkrio gnijezdo u kojemu je bilo čak sedam mužjaka i jedna ženka spremna za polaganje jaja

Foto: screenshot/Youtube
78 komentara

Mužjak burmanskog pitona doveo je nedavno istraživače s Floride do rekordnog okota svoje vrste u toj američkoj državi. Piton Argo, kojemu su istraživači kirurški usadili uređaj za praćenje, nakon samo tri dana od puštanja na slobodu otkrio je do sada najveće leglo ove invanzivne vrste čije širenje američki biolozi već 30 godina pokušavaju obuzdati. 

Do velikog gnijezda burmanskih pitona Argo je doveo 13. veljače gdje su istraživači zatekli trudnu ženku, spremnu za polaganje jaja. Ženka pitona, teška gotovo 45 kilograma, uhvaćena je i prebačena u Konzervatorski centar za jugoistočnu Floridu dok su Arga ponovno pustili u prirodu. 

Foto: Conservancy of SWFL

Tri dana kasnije i samo oko 800 metara od mjesta na kojemu je pušten, Argo je zmijologe doveo do legla u kojemu su pronašli same mužjake. Nedaleko od gnijezda bila je i ženka teža od 50 kilograma, spremna za polaganje jaja. Uz nju je bilo još sedam mužjaka burmanskog pitona što je najbrojnije otkriće burmanskog pitona ikad otkriveno u okrugu Collier na području tropskih močvara Everglades. 

Sve pronađene zmije istraživači su eutanazirali i obavili obdukcije te otkrili čime se zapravo hrane i kako ih djelotvornije desetkovati. 

Ne ostavljaju tragove

Osim što se brzo množe, stručnjacima njihovo praćenje otežava i činjenica da gotovo ne ostavljaju tragove jer svoj plijen cijeli progutaju, a izmet koji iza sebe ostavljaju teško je detektirati. Na području Evergladesa na jugu Floride proširili su se prije više desetaka godina nakon sajma egzotičnih životinja i smatraju se glavnim predatorom.

Obdukcije su otkrile kako se uglavnom hrane sitnim sisavcima, najčešće zečevima, oposumima i rakunima, ali i pticama te kao takvi prijete opstanku tih vrsta na Floridi.

Na području Evergladesa uređaji za praćenje ugrađeni su u 25 primjeraka burmanskog pitona koji su u razdoblju od ožujka 2017. godine doveli do 922 zmije koje su stručnjaci uhvatili i eutanazirali. 

922 zmije progutale čak 150.000 sitnih sisavaca!

- Sve pronađene zmije zajedno su težile gotovo sedam tona i u dužinu mjerile preko dva kilometra. Izračunali smo da su u prosjeku progutale više od 150 tisuća sitnih sisavaca, što je zastrašujuća brojka. Isprobavamo razne metode kako bi postigli napredak u njihovoj kontroli - kaže Mike Kirkland, biolog i voditelj programa za invanzivne vrste na području Everglades, piše USA Today

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message