Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Vijetnamski rat: NLO-i su se suprotstavili američkoj vojsci?

Rijetko se dogodi da vijest o interakciji između vojske i NLO-a dospije u javnost. Jedan bliski susret iz 1968. godine uključivao je posadu američkog patrolnog broda i dvije okrugle svjetleće letjelice...

Vijetnamski rat
Foto: Calimero Sport
27 komentara

Vijetnamski rat trajao je gotovo 20 godina i uključivao najveće svjetske sile, SAD i Kinu, koje su kao saveznice sudjelovale u dvobojima između Sjevernog i Južnog Vijetnama. Također, teorije zavjere spominju prisutnost NLO-a, a jedan bliski susret iz 1968. otkriva nešto više.

Naime, američki patrolni brod izvijestio je o dvije okrugle svjetleće letjelice koje su ga pratile kroz demilitariziranu zonu, koja je razdvajala Sjeverni od Južnog Vijetnama. Zatim se javila posada s drugog patrolnog broda i izvijestila o NLO-u iznad prvog broda, uz bljesak svjetlosti i eksploziju.

Vijetnamski rat | Autor: Calimero Sport Foto: Calimero Sport

- Vojska ima veliki interes za NLO-e, a razlozi su ti da njihova sposobnost daleko nadmašuje našu i oni žele saznati o kakvoj se tehnologiji radi i kome pripadaju, izjavio je bivši zrakoplovni obavještajac, kapetan George Filer.

Tijekom svog boravka u Vijetnamu, Filer je podnosio dnevne izvještaje generalu Georgeu S. Brownu, zamjeniku zapovjednika zračnih operacija u Vijetnamu.

Vijetnamski rat | Autor: Calimero Sport Foto: Calimero Sport

- Vijetnamci su napadali utvrde sa zračnom podrškom, pogotovo noću kad bi ulazili s bojnim brodovima, a ponekad bi se pojavile i neidentificirane letjelice iznad demilitariziranih zona, rekao je Filer u jednom intervjuu.

Postojao je problem - ukoliko NLO-i u vojsci postanu zanimljivi, mogu uništiti svačiju karijeru. Brown, koji je dobivao izvještaje na dnevnoj bazi, pet godina nakon susreta NLO-a s patrolnim brodom, izjavio je:

- Ne znam je li ova priča ikad ispričana. Nismo ih zvali NLO-ima. Zvali smo ih neprijateljskim helikopterima. Bili bi viđeni jedino noću na određenim mjestima, tijekom ranog ljeta 1968. godine. Uvijek smo reagirali, znalo je tu biti i paljbe...

Filer je, pak, bio svjedok nevjerojatne pojave na nebu iznad Engleske 1962. godine. Njegov radarski ekran je uočio NLO koji je bio "velik poput mosta Forth u Škotskoj", kojeg su Filer i njegova posada često koristili kao navigacijsku točku. Objekt je navodno bio velik u rasponu od 300 metara, a nakon približavanja posade je brzo odletio.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message