Obavijesti

Viral

Komentari 7

Vozači, oprez: Ovo je sedam pravila za sigurnu vožnju zimi

Powered by Autosalon Kramar

Vozači, oprez: Ovo je sedam pravila za sigurnu vožnju zimi

Znate li da je Hrvatska jedna od najnesigurnijih europskih zemalja kada je riječ o cestovnom prometu? Zbog toga je posebno važan dodatni oprez zimi, kada su otežani uvjeti vožnje, a prometnice posebno opasne

Zima je za vozače teško razdoblje puno izazova. U nekoliko minuta uvjeti na cesti mogu se drastično promijeniti, a prometnice postati opasno skliske.

U prilog nam ne ide ni statistika, koja nas, uz Poljake i Bugare, stavlja na samo dno ljestvice po prometnoj sigurnosti u Europi. No ako se vozači pridržavaju nekoliko osnovnih pravila vožnje, sigurno će se dovesti do cilja i u najtežim zimskim uvjetima. 

Pravila vožnje zimi

Za vožnju zimi potrebne su strpljivost i praksa, a ako možete, radije odgodite putovanje. U toj bi vam odluci mogla pomoći i činjenica da vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer automobil troši najviše goriva. Potrošnja hladnog motora pri niskim temperaturama može rasti i do 40 litara goriva na 100 kilometara.

Uz zlatno pravilo - smanji brzinu - donosimo vam 7 ključnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom vožnje u zimskom razdoblju, a na koje upozorava HAK.

1. Obavezna zimska oprema 

Kada se temperatura zraka spusti ispod 7 °C, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu. Na temperaturi od -10 °C, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustavit će se tek nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Od 15. studenog 2019. do 15. travnja 2020. godine obvezna je zimska oprema na javnim cestama u Hrvatskoj.

2. Prilagodite brzinu i držite sigurnu udaljenost

Jeste li znali da je sigurna brzina vožnje u zimskim uvjetima zapravo niža od najveće dopuštene brzine na toj dionici? To znači da je odgovornost vozača da procijeni uvjete na cesti i prilagodi brzinu kako ne bi ugrozio sebe i druge sudionike prometa. Osim toga, držite sigurnu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste mogli na vrijeme reagirati u iznenadnoj situaciji. 

3. Izbjegavajte naglo kočenje

Kako biste spriječili proklizavanje kotača, važno je kočiti postepeno i što manjom silom. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tijekom zime mora biti tri puta veća nego ljeti, a ta je udaljenost potrebna zbog sigurnoga kočenja.

4. Lagano otpuštajte papučicu kvačila pri pokretanju

Pri pokretanju na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas, a ako dođe do proklizavanja, oduzmite gas. Ako vaš auto ima sustav kočenja ABS, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom. Kočite lagano i držite smjer. Preporučuje se da na zaleđenim cestama ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stupanj prijenosa ranije nego inače, a pritom lagano pritisnite kočnicu da sigurno smanjite brzinu.

5. Na nizbrdici kočite motorom

Pri vožnji na nizbrdici koja je zaleđena ili prekrivena snijegom na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa kako biste kočili motorom i što manje koristili kočnice.

6. Izbjegavajte nagle pokrete upravljačem

Nemojte raditi nagle pokrete, odnosno trzaje upravljačem jer tako može doći do zanošenja vozila i gubitka kontrole nad njim.

7. Redovno se informirajte o stanju na cestama

Zimi je važno biti u tijeku sa stalnim promjenama uvjeta na prometnicama. Dobro je slušati radio ili se osobno raspitati u HAK-u pozivom na broj telefona 072 777 777.

Mobiteli opasniji i od alkohola

Prema trenutnim podacima MUP-a, u Hrvatskoj je 2 546 656 vozača, koji cirkuliraju na oko 27 000 km državnih i lokalnih cesta. No čini se da ne cirkuliramo uvijek savjesno i oprezno.

- Hrvatske su ceste, otkad se sustavno prate bitni parametri cestovne prometne sigurnosti, neprestano oko 60% razmjerno smrtonosnije od prosjeka EU-a - govori nam prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić i dodaje

- Zanimljivo, s novom pošašću, korištenjem mobitela u vožnji, udio starih vozača kao uzročnika nesreća povećao se, a mladih smanjio jer ih oni koriste spretnije, uz manju distrakciju u vožnji. No to pokazuje da mobiteli u vožnji postaju opasniji i od alkohola - dodaje Marušić.

Kako bi promet tekao uredno i bez većih prekida, važno je razumijevanje među svim sudionicima i poštivanje propisa. Također, važno je voditi računa o tome da je kupljeno vozilo tehnički ispravno te osigurano obveznim i po mogućnosti kasko osiguranjem koje pokriva sva oštećenja tijekom sudara. 

Za svako kupljeno vozilo u Auto salonima Kramar kupac na poklon dobiva obavezno i kasko osiguranje, najbolji omjer cijene i kvalitete uz mogućnost online narudžbe vozila i praćenja dolaska.

Powered by Autosalon Kramar

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
VIDEO

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'
URNEBESNI KOMENTARI

Usred groblja u Slatini ovaj tip pere auto: 'Riješio se punice'

'Joj pa i u Austriji se tako radi', napisao je jedan korisnik društvene mreže. 'Čovjeku se nešto prosulo po tepihu pa ispire...', dodao je drugi

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega
zima u proljeće

VIDEO Proljetna snježna idila na Sjevernom Velebitu: Zavižan zabijelilo 27 centimetara snijega

Sjeverni Velebit - Iako smo u kalendarskom proljeću, na Velebitu je prava zima. U noći s ponedjeljka na utorak na Zavižanu je palo 27 centimetara snijega. -Cesta od Babića Siče nije očišćena i nije prohodna za osobna vozila i autobuse. Kako se danas i sutra očekuju nove snježne padaline, trenutno ne preporučujemo posjet Parku-, napisali su iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Kako snježna idila izgleda koncem travnja, pogledajte u videu
Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!
RETRIEVER WEEKEND

Najveselija pseća fešta: 620 retrivera nakon velike Svjetske izložbe seli se u Veliku Goricu!

U prostranom parku Osnovne škole Eugena Kvaternika, osim specijalnih izložbi retrievera iz cijelog svijeta, bit će predstavljeni i psi za traženje droge i eksploziva. spasilački i potražni psi te terapijski i psi pomagači