Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Zagrebački languri dobili bebu: Mama Mimi čuva mališu u krilu

Posljednjih desetak dana od rođenja majmunčića, obitelj Hanumanovih langura je većinu vremena provodila u unutarnjoj nastambi, no kako je mladunče ojačalo, sunčeve su zrake ponosne roditelje namamile van

Foto: ZOO
0 komentara

Zagrebački Zoološki vrt pohvalio se u petak prinovom - mladunčetom majmuna Hanumanovih langura kojemu se spol još ne zna. 

- Posljednjih desetak dana od rođenja majmunčića, obitelj Hanumanovih langura je većinu vremena provodila u unutarnjoj nastambi, no kako je mladunče ojačalo, sunčeve su zrake ponosne roditelje namamile van. Mladunče kojem se još ne zna spol, najčešće je u krilu brižne mame Mimi, a u blizini je uvijek i očinska figura Lenny - ističu u zagrebačkom Zoološkom vrtu. 

Ravnatelj Damir Skok kaže da su Mimi i Lenny u Zoološki vrt grada Zagreba stigli iz različitih zooloških vrtova u Njemačkoj, a suživot na maksimirskoj adresi pun je ljubavi.

- Najbolja potvrda toga je mladunče koje se u trenu uvuklo pod kožu svim našim djelatnicima. U zajednici s njima živi još dvoje langura - Stela i Spock. I njihovo je mjesto rođenja Zagreb - ispričao je Skok.

Zagrebačko mladunče, baš kao i u prirodi, uz majku će provesti nešto više od godinu dana. Potpuno neovisno postaje s dvije godine. U europskim zoološkim vrtovima Hanumanovi languri uključeni su u uzgojni program ESB (Europska rodoslovna knjiga) zbog čega je svaka nova jedinka, pa tako i ova najmlađa iz Zagreba, izuzetno vrijedna.

U zagrebačkom ZOO kažu kako Hanumanovi languri u prirodi nastanjuju tropske listopadne šume Indije, biljojedi su, a velik dio vremena provode na tlu tražeći hranu i međusobno se družeći dok stabla koriste prvenstveno za spavanje.

Naziva ih se i indijskim svetim majmunima. Ime su dobili po Hanumanu, izuzetno cijenjenom hinduističkom bogu ljudskog tijela i majmunske glave koji se spominje i u slavnom epu Ramajana. Zbog posebnog statusa dijelove njihova tijela dio Indijaca nosi kao talismane jer vjeruju u njihov pozitivan učinak.

Hanumanovi languri prepoznatljivi su po vitkom tijelu te crnom licu koje je uokvireno bijelim krznom.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message