Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Znanstvenici tehnologijom "pročitali" ljudske misli

Sofisticirani skener i napredni kompjutorski program otkrili su što čovjek misli kada gleda crteže. To je prvi put da tehnologija "čita" misli

Photos
Foto: Photos
0 komentara

Američki znanstvenici razvili su stroj koji može čitati ljudske misli. Spojili su sofisticirani skener i kompjutorski program koji reagira na promjene u ljudskom mozgu, odnosno na promjene koje se stvaraju pri "skakanju" s jedne na drugu misao. Pri istraživanju koristili su crteže alata i zgrada. Najprije su upotrijebili skener koji je analizirao kako mozak reagira na crteže. Potom su koristili kompjutorski program kako bi uvidjeli o čemu mozak razmišlja, o alatu ili zgradi. Program i skener uspjeli su, prema reagiranju mozga, uočiti kako mozak razmišlja o različitim alatima. To je prvi put da tehnologija može razlikovati slične objekte u ljudskim mislima. Skener je pokazao da mozak koristi nekoliko različitih regija u procesuiranju informacija čak i u vrlo jednostavnim stvarima, kao što je primjerice crtež čekića. Tako je primjerice, razmišljajući o crtežu čekića, mozak aktivirao nekoliko područja zaduženih za kretanje jer misli kako ga se može upotrijebiti.
- Nadamo se da ćemo napredovati u identificiranju misli koje nisu povezane samo sa slikama već i s riječima i cijelim rečenicama - kazala je jedna od znanstvenica dr. Svetlana Shinkareva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message