Komentari 0

Grijanje na klimu, najjeftinije grijanje! Veka-ing

Grijanje na klimu, najjeftinije grijanje! Veka-ing

S dolaskom hladnijih dana aktualizirani su se troškovi grijanja koji opterećuju obiteljske budžete u Hrvatskoj. Bez obzira na izvor koji koristite za grijanje, zimski su mjeseci velik uteg kućnog budžeta.

S dolaskom hladnijih dana ponovno su aktualizirani troškovi grijanja koji uvelike opterećuju skromne obiteljske budžete u Hrvatskoj. Bez obzira na izvor koji koristite za grijanje, zimski su mjeseci velik uteg kućnog budžeta. Ipak, odabirom energetski efikasne opreme, ti se troškovi mogu uvelike smanjiti. 

Jeste li znali da je u posljednjih osam godine cijena prirodnog plina skočila za čak 70 posto? U istom je periodu cijena lož ulja narasla za gotovo 85 posto! Uspoređujući taj skok cijena s povećanjem cijene električne energije od 39 posto, ubrzo postaje jasno koji energent valja koristiti ako želite sniziti trošak grijanja.

Klima uređaji koji koriste električnu energiju za rad mogu ostvariti iznimnu energetsku efikasnost. Primjerice, najbolji japanski klima uređaji proizvođača Toshiba za svaki 1 kW utrošene električne energije mogu proizvesti više od 5 kW toplinske energije. Osim izrazitog komfora, jer je za start grijanja potrebno pritisnuti tek jedno dugme na daljinskom upravljaču, grijanje putem klima uređaja spada među najjeftinije oblike grijanja. U direktno srazu sa grijanjem na lož ulje, klima je jeftinija četiri puta, a u odnosu na električnu grijalicu čak pet puta! Pomnožite li tu uštedu sa brojem mjeseci u kojima se grijete, jasno je da klima uređaj vrlo brzo sam sebe isplati kroz uštedu električne energije.

Visoke uštede na računima za struju osigurat će vam napredni inverterski kompresori ugrađeni u vanjske jedinice. Prilikom odabira klima uređaja, svakako provjerite koliko iznosi COP (Coefficient of Performance) koji vam govori koliko je pojedini model energetski efikasan, odnosno koliko kW topline može predati iz jednog kW utrošene električne energije. U tablici možete pronaći usporedbu sustava grijanja te pronaći izražene uštede koje klima uređaj može ostvariti u grijanju. Podaci o potrošnji električne energije odnose se na model Toshiba Super Daiseikai 6 kapaciteta 3,2 kW u grijanju kojeg katakterizira COP od 5,1.

Energetska efikasnost nikada važnija

Klima uređaji spadaju među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato u pripremi regulativa koja će ograničiti plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Drugim riječima, već od iduće godine zabranit će se prodaja uređaja koji konzumiraju visoke razine električne energije te će na snagu stupiti nova klasifikacija za klima uređaje koju će popratiti uvođenje energetskih klasa A+++, A++ i A+, dok će prodaja uređaja energetske klase niže od C u hlađenju i A u grijanju biti zabranjenja.

U takvoj su situaciji u velikoj prednosti klima uređaja japanskih proizvođača, pošto je riječ o modelima najvišeg stupnja energetske efikasnosti. Prilikom odabira klima uređaja obratite pozornost na potrošnju električne energije koji su deklarirani kroz (S)COP i (S)EER koeficijente. Što su ti koeficijenti viši, niži je utrošak električne energije.