Obavijesti

Junior

Komentari 0

Istraživači u Jadranu spazili prvog albino dobrog dupina

Istraživači u Jadranu spazili prvog albino dobrog dupina
3

Pojava albinizma u životinjskom svijetu izuzetno je rijetka, a prvi albino dupin u svijetu zabilježen je sredinom 20. stoljeća. Od tada ih je u zamijećeno tek 20-ak

VIDEO

Istraživači Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet izvijestili su u ponedjeljak kako su tijekom istraživanja dobrih dupina u Jadranu uočili izuzetno rijetkog albino dupina. Kažu kako je to prvi albino dupin ikada zabilježen u Jadranskom moru. 

Pojava albinizma u životinjskom svijetu izuzetno je rijetka, a prvi albino dupin u svijetu zabilježen je sredinom 20. stoljeća. Od tada ih je u zamijećeno tek 20-ak, a jedan je sada i u Jadranu. 

Jedan od prvih bio je dupin nazvan Snježna gruda (Snowball) koji je 1960-tih bio izložen u akvariju u Miamiju, SAD. Najpoznatiji albino dobri dupin danas je vjerojatno Angel - albino mladunče koje su u siječnju 2014. ulovili u mjestu Taiji, u Japanu. 

- Naš jadranski albino dobri dupin, kojeg smo nazvali Albus (latinski „albus“ znači bijeli), ima mnogo bolju životnu sudbinu jer je slobodan, a uz našu pomoć i siguran. Genska mutacija kod albino jedinki može uzrokovati i posebnu osjetljivost kože i očiju, djelomičnu sljepoću te neke druge zdravstvene probleme. Koliko smo uspjeli utvrditi, Albus izgleda dobro, uhranjeno i nije izoliran od drugih dupina - poručili su iz Instituta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je albinizam? 

Dobri dupini su obično crne do tamno sive boje po leđima i bokovima te svijetlosive po trbuhu. Boju im daje melanin, pigment koji proizvode stanice koje se nalazi u koži. Međutim, kao i među ljudima, povremeno se javljaju i jedinke koje zbog genske mutacije nemaju pigment. Koža takvih jedinki je ružičasto - bijela, a ako pigment nedostaje i u očima, oči su crvene. Tu pojavu nazivamo albinizam, a takve životinje albino jedinkama.

Albinizam je izuzetno rijetka pojava u prirodi, a javlja se zbog genske mutacije na nekoliko gena. Ovisno o genima, životinje mogu pokazivati samo djelomični albinizam, kada su samo neki dijelovi tijela bez obojenja, ili „pravi“ odnosno potpuni albinizam, kada je cijelo tijelo  bez pigmenta, uključujući i oči. Albinizam je do sada zabilježen kod dvadesetak vrsta kitova (i dupini spadaju u skupinu kitova!). 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje