Obavijesti

Junior

Komentari 2

Ivan ima 14 godina i pravi med: Ima 3,5 milijuna pčela

Ivan ima 14 godina i pravi med: Ima 3,5 milijuna pčela
2

Pčele Ivana Kolića (14) iz malog mjesta Velike Pake uz slovensku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dvije tone meda. Kako i ne bi kad im Ivan svira

VIDEO

Pčele Ivana Kolića (14) iz malog mjesta Velike Pake uz slovensku granicu kraj Karlovca godišnje proizvedu dvije tone meda. A kako i ne bi kad im mladi pčelar violinom zasvira Mozarta, Beethovena ili Bacha. Iako mu je tek 14 godina i završio je osnovnu školu, već zarađuje više od 80.000 kuna godišnje. U pčelarstvo se zaljubio s deset godina uz djeda Nikolu koji je nastavio obiteljsku tradiciju i vlasnik je malog obiteljskog gospodarstva.

- Uvijek su pčele bile tu, no sve je počelo pred četiri godine kad je djed operirao kuk i nije se mogao sagnuti do najnižih košnica. Zbog njegove bolesti i parazita ostala nam je samo jedna košnica -p pletara pčela. Tada sam shvatio da moram pomoći djedu - govori Ivan. Proizvodnju je potpuno preuzeo u svoje ruke. Djedov prijatelj, također iskusni pčelar, poklonio im je pet košnica, a pet su kupili.

O pčelarstvu učio uz djeda

- Ozbiljnije sam se uhvatio posla i uz djeda počeo učiti o pčelarstvu. I nisam stao. Sada djed pomaže meni - ističe Ivan. Uzgojili su sedamdesetak košnica s oko 3,5 milijuna pčela, a prošle su godine proizveli dvije tone meda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djed Nikola (82) ponosan je na svog unuka jer je umjesto igre i zabave svoje slobodno vrijeme odlučio utrošiti u koristan, ali i isplativ hobi.

Dok se njegovi vršnjaci kupaju, on brine o pčelama

- Njegovi vršnjaci su sada na kupanju, a on je kod kuće i brine se o svojim pčelama. Kada sam vidio da ga to ozbiljno zanima, za 13. rođendan sam mu napravio pčelinjak te smo kupili smo vrcaljku i stol za otklapanje okvira. Bio je toliko veseo. Od tada je uzgojio veliki broj košnica.

Sam plete pletare – košnice, slaže saće na okvire... Novac koji zaradi sprema te na kraju godine kupuje i ulaže u opremu za proizvodnju meda, a ne troši na mobitele, kompjutore ili, motocikle - kaže ponosni djed Nikola.

Proširit će proizvodnju

Ivan ozbiljno planira proširiti proizvodnju meda, peluda, propolisa i voska te otvoriti kušaonicu meda. Također, namjerava pokrenuti proizvodnju ekološkog pčelarstva. Planira se nakon završene srednje šumarske škole ozbiljno se nastaviti baviti pčelarstvom. Osim pčelarstva, Ivan od drveta i kamena izrađuje suvenire i polazi Glazbenu školu u Karlovcu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang