Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kraljica ljetnog voća je slatka i crvena trešnja

Kraljica ljetnog voća je slatka i crvena trešnja
3

Trešnja je samoniklo drvo. Iz samoniklog oblika razvili su se mnogi uzgojni oblici trešnje. Divlje trešnje su raširene u svim listopadnim šumama srednje Europe

VIDEO

Svi se veselimo ljetu. Dani su duži i topliji, nema škole, mnogi će otići na more, a tu su i brojne ljetne poslastice. Jedne od mnogima najdražih su slatke i crvene trešnje. Možemo ih jesti svježe  ili u kolačima, tortama, sladoledu...Bezbroj je mogućnosti za uživanje u ovom slasnom voću.

Naziv trešnja, dolazi od grčke riječi keros (osnova za latinsku riječ cerasea), što znači rog. Pretpostavlja se da se to odnosi na tvrdoću trešnjina drveta. Po latinskoj riječi nastali su nazivi istog značenja u romanskim, germanskim (njem. Kirsche) i slavenskim (hrv. trešnja) jezicima.

Hrvatski narodni nazivi za trešnju: crešnja, češnja, črešnja, črišnja, divjaka, divlja trešnja, drobnica, kriješ, kriša, ptičarica, sitnica, tičarca, trišnja. Jedna od najpoznatijih sorti trešanja u Hrvatskoj je lovranska trešnja, a kraljica među lovranskim trešnjama je brtošinka, nazvana po pomorcu Brtošiću, koji ju je, navodno, prije stotinu godina donio iz Južne Amerike.

Trešnje kroz povijest

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trešnju su poznavali ljudi još u brončano doba.

Pradomovina trešnje je Turska. Prije tri tisuće godina, na Dalekom istoku su ih uzgajali neposredno uz domove.

Za uzgoj trešnje su zaslužni i Grci te Egipćani, a u Rim je donešena oko 74. godine prije Krista. Rimski vojskovođa i proslavljeni sladokusac Lucije Lukul donio je prvu trešnju u Rim, a potom su je rimske legije proširile po Starom Kontinentu.

Monasi su se trudili trešnju, kao drvo koje voli topla područja, priviknuti na hladnija područja, pa je oko 800 god. kasnije, već u propisima Karla Velikoga bio preporučen uzgoj nekoliko sorti trešanja, piše skole.hr.

Mogu biti jako visoke

Trešnja je inače samoniklo drvo. Iz samoniklog oblika razvili su se mnogobrojni uzgojni oblici trešnje. Divlje trešnje su danas raširene u svim listopadnim šumama srednje Europe.

Stablo trešnje može narasti do 20 m.

Trešnja je među voćem na trećem mjestu po brojnim blagotvornim učincima po zdravlje.

Ljekovito djelovanje 

Trešnje ublažavaju bolove. Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Kisele trešnje brzo djeluju protiv lošeg raspoloženja.

Peteljke trešnje su se u narodnoj medicini koristile za ljekovite čajeve. Smola od trešnjina stabla i koštice trešnje su također ljekoviti.

Trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija otežava probavu.

Od trešanja se radi namještaj

Crvenkasto trešnjino drvo je zbog svoje kvalitete cijenjeno i omiljeno u izradi namještaja.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang