Obavijesti

Junior

Komentari 0

Mali znanstvenici: U DNA piše hoćeš li biti divlji ili malo mirniji

Mali znanstvenici: U DNA piše hoćeš li biti divlji ili malo mirniji
10

Djeca su na radionici u Centru za kulturu Trešnjvka naučili što je DNA. Sami su napravili eksperiment i vidjeli kako DNA izgleda. Neki su se jako iznenadili

VIDEO

DNA je kiselina. Jako je  dugačka i tanka i u njoj je sve zapisano – kako izgledaš, koliko si visok i kakav ćeš biti kao osoba.  DNA dobiješ od roditelja – pola od mame, pola od tate.  

Naučili  su to mali znanstvenici koji su  u ponedjeljak u Centru za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) sudjelovali na radionici „Bioteka u pokretu“. Kako izgleda DNA uz malo mašte vidjeli su na primjeru lanca od slatkih gumenih bombona, koji su samo za njih izradile voditeljice Kristina Duvnjak profesorica biologije i Sandra Kolundžija, diplomirana inženjerka biologije, iz udrugeBioteka  za promicanje biologije i srodnih znanosti.

Sami su radili eksperiment

Da bi vidjeli kako izgleda prava DNA trebalo se ipak malo potruditi.  Za taj su pokus potrebne - gumene rukavice, sok od ananasa, izotonično piće, malo sline, deterdžent i epruveta. 

- Sve smo to promućkali i sad treba malo čekati da vidimo hoće li  DNA izaći. Ne znam kako će na kraju izgledati, nestrpljiv  je bio Marin Rogulj (7,5) koji je nakon uspješnog pokusa svoj primjerak DNA odnio kući. 

- Čuvat ću to zauvijek i neću nikome pokloniti, najavio je budući  znanstvenik. 

'U DNA piše hoćeš li biti divlji ili malo mirniji'

Što je DNA objasnila je Petrunjela Baće (9) koja je na radionici bila s mlađim bratom Đivom. 

- U DNA piše hoćeš li biti divlji ili malo mirniji, kaže Petrunjela. Iznenadio ju je bijeli lanac koji se nakon eksperimenta pojavio u epruveti.

- Nisam mislila da će biti tako duguljasto, rekla je kroz smijeh. Najmanje iznenađen bio je Patrik Modrić (8). On je DNA nacrtao na ploči i prijateljima s radionice objasnio – ovo između lanca su spojnice. Odlučio je i da će jednoga dana biti znanstvenik. 

- Ja bi htjela ispitivati lijekove jer to radi i moja mama, pohvalila se  Majda Vidaković (7). Radionica joj je zanimljiva baš zbog pokusa, a najdraže joj je bilo ispitivanje šećera u voću. 

- Banana ima malo šećera, a jabuka više, rekla je Majda. 

Predstave u CeKaTe-u

U nedjelju 10. ožujka u 11.30 sati u CeKaTe-u igra predstava Šuma Striborova. Ulaznica košta 25 kuna.

Predstava Bonton ili kako pristojno provesti dan, na repertoaru je u nedjelju 24. ožujka u 11.30 sati. Ulaznica je također 25 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode