Obavijesti

Junior

Komentari 0

Partija traje i po 4 sata: Brat i sestra su pravi šah majstori!

Partija traje i po 4 sata: Brat i sestra su pravi šah majstori!
4

Magdalena (11) i Miljenko (12) Muha imaju cijelu zbirku medalja i pehara sa natjecanja. Zajedno igraju šah svaki dan i tako postaju sve bolji

VIDEO

Jako volim igrati šah. Vidjela sam brata kako igra na državnom prvenstvu i ja sam željela probati. Svi u obitelji igramo, priča zagrebačka šahistica Magdalena Muha (11). 

Ona i brat Miljenko (12) treniraju svaki dan, a dva puta tjedno i sa službenim klupskim trenerom. Uče iz knjiga, pa sami vježbaju kod kuće, a trener im zada domaću zadaću...

- Zapisujemo poteze pa kasnije komentiramo s trenerom - kažu talentirani brat i sestra. 

Miljenko je naučio igrati s 4,5 godina, a njegova sestra sa 6. Oboje su prvaci Zagreba i pobjednici Sportskih igara mladih.

Ljubav prema figurama prenijeli su im roditelji koji su u mladosti aktivno igrali. Najviše vole igrati s protivnicima iz drugih država. Mnogo je zanimljivije kad se ne poznaju.

- Super je na natjecanjima što dobivamo nagrade koje nisu samo medalje i pehari. Tako sam jednom dobila sliku, a dobijemo i knjige, i puno slatkiša - kaže Magdalena koja igra u muškoj školskoj ekipi osnovne škole Dugave jer je bolja i od mnogih dečkiju. 

U budućnosti bi se voljela baviti šahom, ali kaže da je privlače i ostali sportovi, primjerice košarka u koju se zaljubila na prvi pogled. Omiljeni predmeti su joj tjelesni i likovni. 

Miljenko pak kaže da voli geografiju, povijest, tjelesni i matematiku pa ne zna čime će se baviti kad odraste. Zasad je glavni šah. 

- Kao i u ostalim sportovima, ako se bojiš igrati možda nisi za to. Najdraže mi je igrati s igračima moje razine - kaže Miljenko i dodaje kako u šahu nije samo dovoljno znanje, već i sreća. Na školskoj razini ima slabijih protivnika, no on uvijek daje sve od sebe.

Bratsko rivalstvo je dobra vježba

Brat i sesta često odmjere snage i kod kuće. 

- Magdalena može dobro odigrati partiju i prilično dobro stoji kada igramo međusobno, ali gotovo uvijek je dobijem jer sam ipak malo stariji - kaže 12-godišnji Miljenko. 

I njihov mali brat Martin već točno zna složiti figure na ploču iako su mu samo 3,5 godine.

Partije im traju i po 3 - 4 sata

Najdulja partija koju je Magdalena odigrala trajala je tri sata, a Miljenkova čak 4 sata i 15 minuta. Iako obožavaju ploču, kad je vani lijepo vrijeme ipak radije odaberu igru s prijateljima. Neke su čak i “navukli” na šah nakon što su oni vidjeli njihove odlične rezultate.

Profesori imaju razumijevanja za izostanke s nastave

Nije im, kažu, naporno trenirati ni igrati jer ih zanima to što rade. 

- Ako se trudiš da pobijediš, udubiš se u poziciju i ostalo je nebitno - kaže Magdalena.

Bila je i na svjetskom prvenstvu u Grčkoj. Kaže da je lakše igrati svjetsko nego europsko prvenstvo jer su Europljani puno bolji igrači, pogotovo iz Rusije. Miljenko igra kadetsku ligu pa često izostaje s nastave, no profesori imaju razumijevanja. Oboje su odlični učenici pa sve lako nadoknade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode