Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Viteška metropola - turistička meka opasana tvrđavama

Svećenici iz reda svetog Ivana glavnom gradu Malte dali su ime Humillima Civitas Valletta, a to znači “Grad poniznosti”. Grad je pun crkvica

0 komentara

Svećenici iz reda svetog Ivana glavnom gradu Malte dali su ime Humillima Civitas Valletta, a to znači “Grad poniznosti”. Na istoimenom poluotoku 28. ožujka 1566. godine osnovao ga je veliki majstor reda Jean Parisot de la Valette, po kojemu je malteška metropola dobila ime. Mještani svoj dom danas zovu Il-Belt, a to na njihovu jeziku jednostavno znači grad. Valletta je u svojoj arhitekturi spojila barok i neoklasicizam, a mnoge građevine su na listi UNESCO-ove svjetske baštine. 

U konkatedrali svetog Ivana od mramora, zlata i srebra iz 1572. godine i drevnoj palači Auberge de Castille et Leon nekad su živjeli malteški vitezovi koji su na otok došli iz španjolske Castille, francuskog Léona i Portugala. Valletta je veliki dio stanovništva izgubila u Drugom svjetskom ratu, ali grad je do danas ostao administrativni i trgovački centar otoka. Turisti obožavaju Vallettu zbog ugodne mediteranske klime s malo kiše i puno sunčanih dana te kamenih plaža koje se nalaze uzduž obalnog šetališta. U strogom centru grada zabranjen je promet i sve je pretvoreno u pješačku zonu. Automobili na Malti voze lijevom stranom ceste, baš kao u Engleskoj, a najpopularniji prijevoz je taksi. 

Glavni grad Malte prepun je crkvica

Valletta je u povijesti bila meta osvajača pa je okružuju stotinjak metara visoke zidine. U jednoj od tvrđava nalazi se i ratni muzej. Maltežani su pobožni pa u metropoli ima tristotinjak crkvica i čak 22 katedrale. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message