Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 13.05.2013. u 13:40
97 komentara

A je li premijer Zoran Milanović uspio zaraditi svoju plaću?

Premijer Zoran Milanović apelirao je ovoga vikenda na stjuardese i pilote Croatia Airlinesa da pokažu razumijevanje, jer svi oni primaju plaće koje nisu zarađene

Nel Pavletić/Pixsell
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
97 komentara

Samo Zoranu Milanoviću može pasti na pamet da stjuardesama i pilotima Croatia Airlinesa poruči kako nisu zaradili svoje plaće.

"Shvatite da je alternativa jednako nula", kazao je ovih dana premijer sindikatima koji prijete štrajkom. "Male promjene su potrebne da bi se sutra imalo više nego što se ima sada. Ali ovo što se sada prima, nije zarađeno. Nije zarađeno".

Za ovakvu izjavu potrebna je naročita vrsta hrabrosti, a pogotovo cinizma.

Još od kampanje 2007. godine, pa sve do prošlih parlamentarnih izbora, Milanović je do nemila cijedio parolu "Poštena plaća za pošten rad". Da bi sada, kao predsjednik Vlade, ljudima koji pošteno žive od svoga rada govorio kako zahtijevaju plaću koju nisu zaradili.

Kaže on da je Croatia Airlines subvencionirana punih dvadeset godina i čitavo vrijeme radi gubitke. Ali ne kaže da su za to najmanje (ako su uopće) krivi piloti i stjuardese čiji posao nije upravljati kompanijom, nego zrakoplovima, nije njihov posao brinuti o prihodima i rashodima, nego o putnicima, i nije njihov posao voditi brigu o plaćama i obavezama iz kolektivnog ugovora, već dobiti ono što je potpisano.

A zadatak države jest brinuti o kompaniji preko svojih foteljaša koje tamo redovito uhljebljuje. Kojima se onda, nakon što dodatno srozaju kompaniju, odužuje višemilijunskom otpremninom. Poštena otpremnina za nepošten rad.

Nije Milanović nevježa što se aviona tiče. Neposredno po dolasku na mjesto premijera pohvalio se kako puno zna o avionima. Još pod dojmom prvog leta Vladinim zrakoplovom u Bruxelles, upotrijebio je avionsku prispodobu kako bi ilustrirao ekonomsku situaciju u zemlji: "U istom smo avionu, netko je u kokpitu - predsjednik i Vlada - netko u ekonomskoj klasi, ali svi dijelimo istu sudbinu i imamo isti cilj - da avion sigurno i u miru dođe na cilj. Pilot ima jednu plaću, u biznis klasi sjede oni koji više zarađuju od pilota, ekonomska klasa ima svoju plaću, a kad slete svatko pije na svoj račun".

Malo tko je tada razumio što točno premijer želi reći, osim što je bilo jasno da je sebe zamislio kao pilota koji onima iz biznis klase zavidi što zarađuju više od njega. Pa kako mu je onda palo na pamet tim istim pilotima i stjuardesama poručivati da nisu zaradili svoju plaću?

Je li on zaradio svoju?

Njegova Vlada financira se iz sve većih poreza i sve većeg vanjskog zaduženja. Ona je već godinama na subvencijama, zajedno s ministrima koji uredno u svojim resorima probijaju proračun, a ništa bolji nisu ni direktori javnih tvrtki. Zemlja koju Milanović vodi postojano bilježi minuse. 

Je li onda premijer napravio ono za što je plaćen?

Međutim, čak i ako ostavimo sve to po strani, treba se zapitati odakle socijaldemokratskom premijeru hrabrosti, pa i drskosti, govoriti zaposlenicima da nisu zaradili svoje plaće? Kakva je to poruka njima, ali i svima koji danas žive od plaće, a rade sve teže i sve rjeđe?

Stjuardese i piloti su svoju plaću sigurno zaradili, pitanje je samo jesu li je zaradili oni koji su zaduženi za poslovanje Croatia Airlinesa. 

Oni koji ne poštuju odredbe Kolektivnog ugovora, oni koji krše zakon dijeleći otkaze stjuardesama koje su bile na bolovanju, oni koji ignoriraju inspekcijski nalaz HZZO-a, koji se osvećuju sindikatima. I koji se ne obaziru na činjenicu da će im sudski procesi priskrbiti nove milijunske gubitke.

Ako je Milanović već raspoložen za apele, neka onda apelira na direktore državne zrakoplovne kompanije da se drže ugovora i zakona. A ne na sindikate da prihvate njihovo kršenje, jer im je "alternativa jednako nula".

Pa s obzirom na to da se pohvalio da zna tko upravlja avionom, tko se njime koristi, a tko na njemu zarađuje, možda je došlo vrijeme da premijer nauči razlikovati one koji od zrakoplovne kompanije pokušavaju živjeti i one koji tu kompaniju uporno ubijaju.

Croatia Airlines nije izuzetak. Ona je samo ogledni primjer situacije u državi. Na čelu s ovakvim premijerom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message