Obavijesti

Kolumne

Komentari 60

'Tko u tvrdoj stini svoju povist piše'. HDZ ju briše pa laži piše

'Tko u tvrdoj stini svoju povist piše'. HDZ ju briše pa laži piše
1

Ne samo da je na službenim stranicama HDZ-a izbrisana sva povijest stranke nakon 1999. godine, već se ovih dana HDZ pohvalio da je "prva nesocijalistička stranka u Jugoslaviji". Što je notorni povijesni falsifikat

VIDEO

U travnju 2014. godine, dvije godine nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo stranke, HDZ je izbrisao svoju povijest nakon 2000. godine.

Nestao je Ivo Sanader, nestala je Jadranka Kosor. Nestala je stranka nakon smrti Franje Tuđmana. Na službenim web stranicama povijest HDZ-a može se pratiti samo do 1999. godine. 

Karamarko je naprosto izbrisao povijest detuđmanizacije, suradnje s Haagom, pregovora s EU, dva uzastopna mandata, korupcije i kriminala, sudskih postupaka, uhićenja i izbacivanja, izbornih poraza... Te povijesti nema ni danas na HDZ-ovim stranicama. Stoji tek obavijest da je "kompletan kronološki prikaz povijesti HDZ-a u izradi i biti će (sic!) uskoro dostupan".

Nisu čak ni lektora konzultirali oko futura prvog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sva sreća da ne provode kurikularnu reformu.

Ali nije brisanje povijesti jedini specijalitet HDZ-a. Sada su se bacili na falsificiranje povijesti. 

Notorna neistina

U članku Dinka Čuture, inače ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva, objavljenom na web stranicama HDZ-a povodom 29. godišnjice Prvog sabora HDZ-a plasiran je podatak kako je to bio osnivački sabor "prve nesocijalističke stranke u tadašnjoj Jugoslaviji". Bio je to, dodaje Čutura, "prvi sabor jedne demokratske stranke nakon pola stoljeća totalitarizma".

Što je notorna neistina.

U Sloveniji je godinu dana ranije održana osnivačka skupština Slovenskog demokratskog saveza, dok je u Hrvatskoj te iste 1989. godine osnovan HSLS. HDZ, dakle, nije prva nesocijalistička stranka ni u Jugoslaviji, pa ni u Hrvatskoj, i to je poznato svima, a trebalo bi biti poznato i ravnatelju Hrvatskog državnog arhiva.

Ali taj podatak i dalje stoji na stranicama HDZ-a, premda je Novi list još jučer upozorio na taj falsifikat. Tako to izgleda kad HDZ "u tvrdoj stini svoju povijest piše".

Plenkijevi satovi povijesti

I cijela ova parada s lažiranom i izbrisanom povijesti HDZ-a možda ne bi bilo toliko zanimljiva da upravo ovih dana Andrej Plenković ne hodočasti po stranačkim skupovima gdje članstvu i javnosti prodaje priču o slavnoj prošlosti HDZ-a.

"Ovi su izbori između onih koji su ozbiljni, koji znaju gdje smo bili, što smo ostvarili, gdje smo danas i što su prioriteti pred nama", rekao je prošlog tjedna na skupu na Trešnjevki, "i onih koji nemaju pojma o tome kako smo došli tu gdje jesmo te još manje razumiju vrlo kompleksan međunarodni kontekst u kojem smo danas".

Oni, dakle, znaju gdje su bili i što su ostvarili. Ali ne samo da toga nema na njihovim web stranicama, već i ono što postoji upitne je vjerodostojnosti. 

Oni pak koji "nemaju pojma" htjeli bi se na stranicama HDZ-a informirati o tome što je HDZ toliko vrijedno učinio za Hrvatsku, ali eto, nisu u mogućnosti to učiniti. Ili se naprosto susreću s lažnim informacijama.

Lažne informacije

A upravo je Plenković taj koji se uporno bori protiv lažnih vijesti. Nedavno je u Hrvatskom saboru prkosno poručio kako "neće trpjeti laži i klevete", a na izbornim skupovima napada one koji "koriste politički prostor i medije za tako nevjerojatno lakonske teze, mahom netočne faktima i još manje provjerene".

E pa i njegova stranka plasira "nevjerojatno lakonske teze, mahom netočne faktima i još manje provjerene". I nikome ništa.

Kad HDZ laže, onda to radi stranka koja je "jedina ozbiljni". Kad lažu drugi, tada se radi o onima koji "nemaju pojma".

Nije li to paradoksalno: da se Plenković po stranačkim skupovima u pripremama za europske izbore hvali slavnom poviješću HDZ-a, a onda te povijesti nema na njihovim stranicama ili je ona naprosto falsificirana?

Otprilike kao Tolušićeve fotografije.

Gdje je nestao "oduvijek"?

"HDZ je oduvijek bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija", pohvalio se Plenković nedavno u Ogulinu, "kao i u dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa, slobode medija i slično".

"Oduvijek"? Ali tog vremenskog perioda nema ni na službenim stranicama HDZ-a. Čak ni tamo stranka se ne može pohvaliti svojom poviješću. Dapače, srami se zadnjih 19 godina povijesti. A onu povijest kojom se hvali naprosto lažira.

Čemu onda Plenkovićeva agitpropovska kampanja? Zar opet poseže za starom forom "vjerujete li meni ili svojim očima"? 

Srame se povijesti

Ako HDZ laže o svojoj povijesti, zbog čega bismo vjerovali Plenkoviću kad kaže da je HDZ oduvijek štitio pravosuđe, institucije, medije, ljudska prava, manjine? Da je štitio i promovirao nacionalni interes, kad o toj zaštiti nema ni slova na web stranicama HDZ-a? 

Nema Sanaderove koalicije sa SDSS-om, nema pregovora o ulasku u EU, neka Kosoričina okončanja pregovora s EU... Jer bi onda trebalo spomenuti i Sanaderovo uhićenje i Kosoričino izbacivanje. Pa i Karamarkovu ostavku.

HDZ je toliko ponosan na svoju bogatu povijest da je izbrisao dvije trećine te povijesti. Onu preostalu trećinu bazira na falsifikatu.

Takav orvelovski pristup vlastitoj povijesti sugerira nečistu savjest i duboku nelagodu zbog onoga što bi ta povijest mogla otkriti. A to baš nije "vjerodostojno".  

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang