Obavijesti

Kolumne

Komentari 57

Vlada je bila ishodište, da bi sada postala poprište kriminala

Vlada je bila ishodište, da bi sada postala poprište kriminala
1

Ne može se u šušuru oko krađe dnevnica u Vladi pobjeći od važne simbolike.. Od hrvatske Vlade uglavnom je kretao kriminal koji je premrežio državu, pa ni ona nije mogla biti izuzeta od tog kriminala.

VIDEO

Nema veće simbolike u cijelom ovom šušuru s aferom Dnevnica od činjenice da su se kriminalne radnje godinama odvijale u Banskim dvorima i u uredima Vlade. 

Od nje je uglavnom kretao kriminal koji je premrežio državu, prema njoj se slijevala odgovornost za korupciju i kriminal teških milijarde kuna, pa zbog toga ne bi bilo u redu da ona bude izuzetak.

Logično je, u neku ruku čak i normalno, da se i u samoj zgradi Vlade kralo i uzimalo, bez kontrole, pohlepno i bez obzira, ne samo u jednom nego u više mandata. Jer, ako se tako radilo u cijeloj državi, zašto se ne bi radilo u najvažnijoj instituciji ove države?

To je simbolika koju je teško sakriti u priči oko pokradenih dnevnica, pravosudnih, ali i političkih istraga, kršenja trodiobe vlasti, curenja informacija, manipuliranja i naslikavanja, hvatanja lisice da bi se istjeralo King Konga i tome slično.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Državni kriminal

Godinama smo promatrali, pa i trpjeli državni kriminal na svim razinama: od samog premijera, preko ministarstava, državnih agencija, jedinica lokalne uprave, pravosuđa, sudova, pa sve do državnih tvrtki.

A sada, eto, dobili smo kriminal u samoj zgradi Vlade. 

Neki bi rekli, u ishodištu svega. U epicentru korupcije i kriminala. U instituciji koja se tako često zaklinjala u borbu protiv kriminala i korupcije, i tako bezobzirno - i postojano - kršila tu svoju zakletvu.

I opet posve logično, oko tog slučaja manifestiraju se sve slabosti tog sustava, na vidjelo ispadaju svi simptomi truleži.

Premijer je išao spašavati svoj obraz na press konferenciji. Za ruku je u Vladu doveo glavnog državnog odvjetnika koji bi upravo njega trebao istraživati. Prvi se išao hvaliti da je on proveo istragu, kako se ne bi otkrilo da je par sati ranije to već obavio Tomislav Saucha.

Hoće hapsiti i druge?

Izjavio je da su malverzacije oko dnevnica bile prisutne i u mandatima drugih premijera, a ne samo Zorana Milanovića, ali Dinku Cvitanu i Uskoku nije palo na pamet da shodno tome privede i predstojnike ureda tih premijera, kad su već hapsili Sauchu.

Zar oni neće utjecati na svjedoke?

Cvitan je također svojim pojavljivanjem u Vladi išao spašavati obraz premijera Plenkovića i nije mu palo na pamet da time ne samo da krši neovisnost Državnog odvjetništva, već i surađuje s institucijom koju bi trebao okrenuti naglavačke.

Umjesto da DORH radi svoj posao u skladu sa svojim ovlastima, na jučerašnjoj presici stvorena je atmosfera izvanrednog stanja u državi. Premijer i državni odvjetnik na zajedničkom pojavljivanju pred novinarima - što je samo po sebi bio presedan - otkrivaju da pokreću istragu o malverzacijama putnim nalozima u Vladi.

Iako se u državi kradu milijarde.

Gotovina na ruke

I zamislite ovo: u Vladi se i dalje dnevnice isplaćuju gotovinom na ruke. Ono što je dozvoljeno Vladi, sama Vlada preko Porezne uprave i drugih tijela ne dozvoljava nikome drugom. Krši zakone koje je sama donijela i na koje obvezuje druge.

I sve to, sve te krađe, navodno su se odvijale bez ikakve kontrole. Curile su stotine tisuća kuna, bilježile su se neke stavke, odobravali neki nalozi, potpisivala financijska izvješća, ignoriralo reviziju... I tako godinama.

A onda, kad je izbila afera Saucha i htjelo se umočiti SDP-ovu vladu, premijer Plenković je izjavio kako "nije dobro da se izrazito lakonski odgovornost prebacivala na neke državne službenike", jer oni "korektno rade svoj posao".

Da bi jučer Plenković pozvao glavnog državnog odvjetnika u Vladu kako bi poručili da udruženim snagama kreću u borbu protiv kriminala u Vladi. Cvitan je tako postao poručnik Gordon Plenkovićevu Batmanu.

Zar je to bio povod za stvaranje izvanrednog stanja, dizanja države na noge i kršenja trodiobe vlasti?

Što bismo tek trebali očekivati u vezi kriminala i korupcije u ostatku države?

No očito su i Plenković i Cvitan prepoznali simboliku kriminala u Vladi kao instituciji od koje sve kreće i oko koje se sve okreće. 

Dajte rezultate

Ali onda, umjesto da pusti DORH-u da provede istragu, pronađe dokaze i tereti osumnjičene, premijer se primio uloge istražitelja i progonitelja. on je taj koji daje naloge DORH-u koga da istražuje i gdje.

I još gore, umjesto da nas Cvitan na press konferenciji izvijesti o rezultatima istrage, o razmjerima kriminala, o osumnjičenima i umiješanima, on nam s premijerom govori da istraga kreće.

Kao da slušamo Mladena Bajića s pokretanjima istraga bez pravomoćnih presuda.

Sve, dakle, simptome državno sponzoriranog kriminala i korupcije koje smo pratili i trpjeli godinama i desetljećima - od bezobzirnosti krađe, preko kršenja zakona koji se drugima nameću do manipulacija pravosuđem - sada smo dobili i u aferi Dnevnice.

Lijepo od Plenkovića i Cvitana da su nas zajedničkim snagama na to podsjetili. 

Samo, jedna stvar nam opet izmiče, kao i desetljećima do sada: di su pare?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković