Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Boris Rašeta Srijeda, 15.05.2019. u 18:01
42 komentara

Andrej Plenković dobio je jako zvučnu pljusku, a evo i zašto...

Taj šamar ipak nije bio upućen samo Plenkoviću nego cijeloj takozvanoj političkoj eliti. Jer svi oni imaju pravo na visoke privilegirane mirovine. I ne samo mirovine, cijeli je njihov život neprekidni niz privilegija

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima u Saboru
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
42 komentara

Andrej Plenković dobio je gadnu pljusku od naroda, takvu da je njegov inače samouvjereni ton nestao u trenu. Glas mu se ispuhao, djelovao je malodušno, izgubljeno, dezorijentirano. Krivicu je pokušao adresirati na Zorana Milanovića i Miranda Mrsića, ali bila je to samo utjeha poraženog. Kao ono u sportu, “gospodine suče!”.

Taj šamar ipak nije bio upućen samo Plenkoviću nego cijeloj takozvanoj političkoj eliti. Jer svi oni imaju pravo na visoke privilegirane mirovine. I ne samo mirovine, cijeli je njihov život neprekidni niz privilegija. Za predstojeće predsjedanje Unijom Hrvatska je naručila dvije skupe limuzine. Zašto ih nisu rentali?

Predsjednica je bila na više od 90 međunarodnih turneja. Kakva korist? Zašto se Plenkovićev učitelj u školi života, Šeks, umirovio na jedan dan kako bi dobio saborsku mirovinu? Učinilo je to još 46 zastupnika. Pravo na nju imaju svi koji su odradili barem dvije godine mandata u 6. sazivu Sabora, koji uz to imaju navršenih 55 (muškarci), odnosno 50 godina (žene) i odrađenih 20 godina staža.

Da se, recimo, Bernardić u 55. odluči umiroviti, imao bi penziju od 9500 kuna. Koliko građana to može? Plenkovićeva vlada jača besmislene županije, Državni inspektorat, općine, gradove - umjesto da sve to racionalizira (što je izvela čak i Albanija). Javni sektor jača, industrija je - s Uljanikom - likvidirana, uskoro će otići i rafinerije. I što onda? Ostat će samo vlasnici apartmana, zaposlenici javnog sektora i umirovljenici. Među kojima će biti 170.000 privilegiranih i milijun gladnih. Rezovi su trebali početi odozgo.

Trebalo je smanjiti najveći kabinet, pa početi spajati općine, pa županije, pa digitalizirati sve usluge države, pa lokalne proračune staviti na internet. Onda bi se i građani lakše pomirili s odricanjima. Ovako, odriču se samo mali ljudi, a “elita” se i dalje ponaša poput pijanih milijunaša. E, pa neće ići. Onaj tko ima više lakše će podnijeti rezove, zapamtite to za drugi put.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message