Obavijesti

Kolumne

Komentari 180

Apsurd: Dijaspora za sigurnost zemlje važnija od vatrogasaca

Apsurd: Dijaspora za sigurnost zemlje važnija od vatrogasaca
1

Vlada u originalnom dokumentu nije uopće spominjala vatrogastvo iako su požari u strategiji istaknuti kao ozbiljna prijetnja državi. Posvetili su primjerice stranicu i pol Hrvatima izvan domovine...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je više puta u svojim izjavama nakon požara u Splitu naglasio da je razvoj vatrogastva ušao u Strategiju nacionalne sigurnosti. No to je samo djelomično istina.

Vlada u originalnom dokumentu nije uopće spominjala vatrogastvo iako su požari u strategiji istaknuti kao ozbiljna prijetnja državi.

Posvetili su primjerice stranicu i pol Hrvatima izvan domovine kao važnom segmentu strategije, ali kako kroz vatrogasni sustav zaštititi zemlju nije bilo niti riječi. Tek je HDZ-ov zastupnik Ante Sanader, koji vodi i Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, kroz amandman ubacio vatrogastvo. Ali je naglasio da se ono treba razvijati kroz zajednicu kojoj je on na čelu.

To je jedan od apsurda s kojim se susreću oni koji su zaduženi štititi zemlju od katastrofalnih požara. Drugi je da s profesionalnim vatrogascima kolektivni ugovor potpisuje država, ali ne osigurava novce za njihove plaće.

To je vjerojatno jedinstveni slučaj. Profesionalne vatrogasne postrojbe su “decentralizirane” u nadležnost većih gradova. I onda stanje u svakoj od njih ovisi o bogatstvu grada u kojem su. Kao i razina opreme koju će imati. Pa tako isti posao ne vrijedi svugdje isto, što je poseban apsurd. Mnogi vatrogasci neće dobiti niti povišicu niti regres jer ih je država ostavila u birokratskom vakuumu.

Vatrogascima bi trebala biti organizirana pomoć preko sustava civilne zaštite. Ali iako imamo već dvije godine zakon o civilnoj zaštititi, u Splitu smo vidjeli da ona ne postoji. Građani i udruge su se morali samoorganizirati i čudo je da na kraju nitko nije nastradao. U mediteranskoj zemlji u kojoj su požari očekivani, a ove godine ih je bilo više nego cijelu 2016. godinu, vatrogastvo se ne može prepustiti slučaju. Premijer bi te greške trebao ispraviti kako bi cijeli sustav bio spremniji sljedeći put umjesto da populistički ističe da je sve funkcioniralo u najboljem redu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu