Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 05.12.2017. u 13:04
13 komentara

Bero bi Plenkija u zatvor. Što bi to pomoglo njegovu SDP-u?

SDP je izabrao Željka Sabu, osuđenog zbog političke korupcije, za predsjednika vukovarske organizacije. A onda je Bernardić to pokušao ublažiti apelom da i Plenković također završi u zatvoru

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
13 komentara

Davor Bernardić pokušao je opravdati nedavni povratak osuđenika za političku korupciju Željka Sabe na čelo vukovarskog SDP-a apelom da bi i Andrej Plenković trebao završiti u zatvoru zbog vrbovanja Ivana Vrdoljaka i Tomislava Sauche.

"Naravno, da zakoni u Republici Hrvatskoj vrijede jednako za sve, isti čin bi se primijenio i tu i tamo, ali očito ne vrijede jednako za sve", izjavio je predsjednik SDP-a u jučerašnjem intervjuu za Media Servis.

Bernardić je očito mislio da bi mu tako bilo lakše u životu.

Kad već SDP ima osuđenika na čelu jedne lokalne organizacije, bio bi red da i HDZ-ov predsjednik (još jedan!) završi iza rešetaka. 

Pa ipak, toj njegovoj logici ispriječila su se dva problema. 

Plenkija nisu ulovili

Prvi, Plenkovića nisu ulovili. Još. Saucha i Vrdoljak nisu snimili svoje pregovore s HDZ-om, s Plenkovićem ili Vladimirom Šeksom ili Milijanom Brkićem ili s kim god. Nisu podnijeli kaznenu prijavu zbog podmićivanja. Niti je to učinio ni sam SDP. Niti je itko drugi otkrio bilo kakve dokaze o prljavim radnjama.

Sve se na koncu svodi na općenarodni zaključak da je skupljanje većine u parlamentu ili skupštini ili vijeću automatski politička korupcija.

Što ne mora biti, tim više što je veoma tanka granica između vrbovanja i podmićivanja. Saucha je pod kaznenom istragom zbog afera s dnevnicama u Vladi i otkad je prešao na stranu HDZ-a nije više bio u zatvoru, a i sama istraga je zapela. Vrdoljak je HNS-u osigurao poziciju u vlasti i fotelje u Vladi. Manjine su, kao i obično, dobile financije iz proračuna.

50 tisuća kuna

Uza sve ograde kako je Sabo tajno snimljen i je li to smio biti dokaz i je li to bila namještaljka, on se ipak Mariji Budimir hvalio da "ima sponzore" koji su ga pitali "koliko mu treba za vijećnički mandat, 10, 20, 50 tisuća kuna", a onda joj otvoreno ponudio:  "Mogu ti dati što god zamisliš. Nisam zlatna ribica, ali ti si pametna žena. Što god zamisliš, što god".

Sabo nije nudio samo mjesto u gradskoj vlasti, nego je sugovornici pred nosom mahao novčanim iznosima.

Nismo, dakle, još uvijek vidjeli da je Plenković kupio nekoga za formiranje većine. Saucha još uvijek radi za saborsku plaću, a Vrdoljak se hvali da je stabilizirao državu.

To ni HDZ nema

Međutim - i sad dolazimo do drugog problema - čak i da je Bernardić u pravu i da je Plenković zaista zaslužio da poput Sabe završi u zatvoru, što bi to pomoglo SDP-u?

On bi i dalje imao na čelu vukovarske organizacije osobu pravomoćno osuđenu za političku korupciju. To čak ni HDZ nema.

Sabu nisu tamo postavili građani na lokalnim izborima, pa da se pravda kako je to volja naroda te da on ima izborni legitimitet. Postavili su ga članovi SDP-a.

Stranke koja se još nedavno hvalila da je "bolja od HDZ-a".

A sada preko Bernardića traži način kako da HDZ, čak i ovakav kakav je sad, spusti na svoju razinu. 

Ne priznaju presudu

Može se Sabo sada pravdati kako je njegova presuda bila HDZ-ovo maslo, od tajnog snimanja do sudskog tumačenja je li on podmićivao osobu koja je bila ili je tek trebala postati vukovarskom vijećnicom, ali takvom logikom SDP se dovodi u situaciju da ne priznaje sudske presude, kao što HDZ ne priznaje prošlotjednu presudu Haškog suda.

I može sada Bernardić kompenzirati izbor Sabe za šefa vukovarskog SDP-a tako što će slati Plenkovića u zatvor navodno zbog istog grijeha.

Ali ništa od toga neće umanjiti činjenicu da je SDP na čelu jedne od svojih najvažnijih organizacija ima osobu koja je odležala zatvorsku kaznu zbog političke korupcije. 

Ne zbog prometne nesreće, neplaćene kazne za parkiranje ili obiteljskog nasilja, već zbog političkog podmićivanja.

Zatvorska braća

Pa ako se SDP dosad nametao kao alternativa HDZ-u, sada vidimo na što je zapravo mislio. I što god mislili o HDZ-u, stranci kojoj se još uvijek sudi za korupciju i koja na mjestu župana ima osobu koja maltretira svoju suprugu, on se ipak može pohvaliti činjenicom da nema osuđenika na važnoj funkciji.

Osumnjičenike i optuženike je možda imao. Ali osuđenike nikad.

Bernardić nije u jučerašnjem intervjuu opravdavao Sabu, niti poništavao njegovu presudu. Čak je neizravno priznao njezinu opravdanost. Samo je poručio da bi htio da se isti kriteriji primijene i na Plenkovića.

Znači, SDP ima svog osuđenika pa bi htio da i HDZ ima svog.

I to je odvelo šefa SDP-a na potpuno krivi kolosijek. Umjesto da se njegova stranka distancira od Željka Sabe i iskobelja iz te njegove kaljuže, on bi htio povući HDZ u blato, kao da bi to moglo ublažiti gadljivost cijele ove situacije. 

Umjesto da SDP brine o svom kredibilitetu, želi uništiti HDZ-ov. Ako ga uopće ima.

I umjesto da se distancira od HDZ-a, nastoji se s njim uspoređivati. Ovoga puta na potpuno nakaradan način. Kad već SDP ne može biti bolji, onda ne želi biti ni puno lošiji od HDZ-a.

Makar bili zatvorska braća.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message