Obavijesti

Kolumne

Komentari 506

Bez Tita ne bi bilo ni Republike Hrvatske kojoj Bandić daje trg

Bez Tita ne bi bilo ni Republike Hrvatske kojoj Bandić daje trg
1

Milan Bandić uklanja Trg maršala Tita i umjesto njega predlaže Trg Republike Hrvatske, Koje ne bi bilo u sadašnjim granicama i po ustavnim temeljima da nije bilo Tita i hrvatskog antifašističkog pokreta.

VIDEO

I tako, Zagreb će ponovno dobiti Trg Republike.

Jednom ga je već imao za života Josipa Broza Tita, a sada bi se Trg maršala Tita trebao preimenovati u Trg Republike Hrvatske. 

Objavio je to danas Milan Bandić, bivši Titov komunist, bivši član Saveza komunista Hrvatske, jedan od prvih osnivača SDP-a i čovjek koji je nedavno paradirao Bundekom s Titovim bedžom na reveru.

Bio je to njegov recept za preživljavanje na vlasti bez izbora, kao što je to pobjeda NDH nostalgičara Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih i njihovih deset posto vijećnika u Gradskoj skupštini koji su odbijali referendum o tom pitanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši Titov trg trebao bi se ubuduće zvati Trgom Republike Hrvatske, što je zanimljivo na više razina. 

Trg NDH?

Prvo, zato što te iste Republike Hrvatske, u sadašnjim granicama i po državotvornim temeljima koje vuče iz jugoslavenskog Ustava, ne bi bilo bez tog istog Josipa Broza Tita i njegova Narodnooslobodilačkog pokreta.

Drugo, zato što te iste Republike Hrvatske, u sadašnjim granicama i po ishodišnim osnovama hrvatskog Ustava, ne bi bilo da su u Drugom svjetskom ratu pobijedili politički uzori Hasanbegovića i Esih, inicijatora ukidanja imena Titovu trgu.

Nije li to ironično? A opet tako simbolično.

Simbolično zato što bivši komunist radi par glasova NDH nostalgičara prodaje Titov trg, ali i zato što time Zagreb gubi jedan od posljednjih ostataka antifašističkog nasljeđa.

Micanje Titova trga mogao bi se eventualno shvatiti kao obračun s totalitarnim komunističkim režimom kada bi iza te inicijative stajala liberalna, slobodoumna Hrvatska. Umjesto toga, to predstavlja pobjedu desnog totalitarizma i političkog oportunizma. 

Kao revanš za poraz u Drugom svjetskom ratu.

Pozivaju se na Titova generala

Nakon deložiranja Tita s Pantovčaka ovo je logični nastavak HDZ-ove kulturne revolucije u kojem upravo oni koji se pozivaju na Franju Tuđmana čine ono što Tuđman nikada nije, kao i ono što on nikada ne bi odobrio. Niti bi ozbiljno shvatio Zlatka Hasanbegovića s njegovim prijedlogom za ukidanjem 22. lipnja kao državnog praznika.

Uglavnom, inicijativa koju se godinama smatralo poligonom za političke autsajdere sada je postala dijelom ozbiljne političke inicijative.

Poraz antifašizma

Republika Hrvatska dobit će tako svoj trg, ali se tom prigodom simbolički odrekla antifašističkog nasljeđa čovjeka pod čijim je vodstvom objedinjen hrvatski teritorij i koja se preambuli svog Ustava poziva na nasljeđe ZAVNOH-a i Socijalističke Republike Hrvatske.

Pa ako se sada miče Tita, kao što su se micale partizanske ulice i spomenici, i to pod pokroviteljstvom Hasanbegovića i Esih, onda je posve logično da se u idućem koraku ta ista Republika Hrvatska kojoj Bandić daje trg, formalno odrekne i njegova antifašističkog nasljeđa.

I da se napokon svi oni prestanu pretvarati da su antifašisti i demokrati.

Tako je Hrvatska dobila još jednu demonstraciju Zajedništva: bivši komunist uz potporu stranke koja se poziva na nasljeđe Titova generala izlazi u susret strančici koja se poziva na ustaško nasljeđe.

Zvuči kao nepopravljiva kombinacija. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 506
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang