Obavijesti

Kolumne

Komentari 53

Bojkotiraju Vladu u Jasenovcu. Neka je bojkotiraju i u Saboru

Bojkotiraju Vladu u Jasenovcu. Neka je bojkotiraju i u Saboru
1

Treću godinu zaredom imamo tri odvojene komemoracije u Jasenovcu. Manjine i antifašisti bojkotiraju službenu komemoraciju zbog afirmiranja ustaštva. Ipak, veliki dio njih svejedno podržava Plenkovićevu Vladu

VIDEO

Nisu bile samo tri komemoracije u Jasenovcu.

Slobodno možemo reći da je bila i četvrta: predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponovno je sama posjetila Spomen područje kako nitko od njezinih birača ne bi shvatio da je bila tamo, dok je na službenu komemoraciju poslala svog izaslanika.

I koliko god da je tih komemoracija bilo, najvažnije je ipak da gotovo svi koji su ih organizirali - Židovi svoju, Srbi svoju - još uvijek podržavaju jednu Vladu. Onu koju su ove nedjelje bojkotirali u Jasenovcu. 

Pa zbog čega je onda ne bojkotiraju i u Hrvatskom saboru?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovoga puta bojkot se dogodio zbog Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine totalitarnih režima i njegove odluke - amenovane od samog premijera - da se u javnosti "iznimno dozvoli" korištenje pozdrava "Za dom spremni". Lani je bojkot bio zbog HOS-ove spomen ploče u Jasenovcu, koja se premještena petnaestak kilometara dalje u Novsku.

"Svjesna politika"

"U Hrvatskoj se vodi svjesna politika zaborava ustaških zločina", poručio je Milorad Pupovac na subotnjoj komemoraciji, održanoj dan prije one službene na kojoj je premijer Andrej Plenković poručio da "Vlada jasno osuđuje ustaške zločine".

I taj isti Pupovac onda, zajedno sa saborskim zastupnicima iz redova manjina, uredno podržava Plenkovićevu Vladu. Ima li to uopće smisla?

Kad je Pupovac prije desetak mjeseci odlučio stati uz Plenkovićevu vladu pozivao se na na geopolitička kretanja, na strateška pozicioniranja, na neke više vrijednosti koje ipak zavrjeđuju da se Plenkovićev HDZ zadrži na vlasti.

Činio je to Pupovac s paćeničkim izrazom lica, gotovo u agoniji, baš kao što je tradicionalno tronutim glasom ovoga vikenda upozoravao da se u mandatu Vlade koju on podržava "vodi svjesna politika zaborava ustaških zločina".

Time želi reći da se u Hrvatskoj dovodi u pitanje tekovina antifašizma, jedna od najvećih vrijednosti modernog liberalnog društva. I ovo nije bila prva godina bojkota: ovo je već treća komemoracija na kojoj manjine i antifašisti ne žele stajati rame uz rame s HDZ-ovom vlasti.

Pa zašto onda stoje rame uz rame u Hrvatskom saboru?

Zar antifašizam nije bitan?

Ako se Pupovac zajedno s manjinama pozivao na nekakve više interese pri spašavanju Plenkovića u Banskim dvorima, zar antifašizam nije dovoljno bitan da se zbog njega odustane od suradnje s takvim HDZ-om?

Kojeg bojkotiraju u Jasenovcu, ali ne i u Hrvatskom saboru.

Možda je problem oko ustaštva stvarala Kolinda Grabar Kitarović. Ali ona se i ove godine sakrila od javnosti i na svoj način bojkotirala službenu komemoraciju. Nije smatrala za shodno javno uputiti poruku o tome da je ustaški režim bio zločinački i da Za dom spremni nije stari hrvatski pozdrav.

U Jasenovcu je bio Plenković, premijer kojeg se "suhim zlatom treba platiti", pa Pupovac i manjine svejedno nisu htjele s njim obilježiti godišnjicu bijega logoraša.

Netko bi možda mislio kako je ovdje naprosto riječ o pluralizmu mišljenja. Srbi, Židovi i ostale manjine ne slažu se s HDZ-ovom vladom oko Jasenovca i antifašizma, ali to zapravo nije važno, jer oni se slažu oko svega ostalog. Što god to bilo. 

Ali tako stvari ne funkcioniraju. Ili makar ne bi trebale.

Plenki šuti o Kolindi

Antifašizam bi trebao biti temeljna vrijednost nekog društva, osnovni uvjet oko kojeg se ne pregovara, nulta pretpostavka za političku suradnju bilo kakve vrste. I prema onome što Pupovac i drugi govore, pod vladavinom HDZ-a protekle tri godine te vrijednosti su dovedene u pitanje.

Plenković, primjerice, nije ni pisnuo oko Kolindina proustaškog ispada u Argentini. A da ne idemo sad pretresati opet ponašanje Vlade oko HOS-ove ploče, oko državnog tajnika Ministarstva branitelja na postrojavanju Hosovaca u Splitu 10. travnja, oko nedavne saborske odbijenice za pokroviteljstvom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Unatoč svemu tome, Pupovac i ostali uredno dižu ruku za ovu Vladu. Ali je istovremeno bojkotiraju u Jasenovcu.

O kakvim se tu principima radi? Jesu li principi uopće bitni?

I zašto su jedni principi primjenjivi u Jasenovcu, a drugi u Hrvatskom saboru?

Ako se u Plenkovićevoj Hrvatskoj toliko afirmira ustaštvo i ohrabruje povijesni revizionizam, ako je došlo do toga da se već treću godinu zaredom bojkotira službena komemoracija u Jasenovcu, onda bi za Hrvatsku bilo spasonosno da se takva vlast što prije smijeni.

Jer, kako se netko može za vikend boriti protiv ustaštva, a od ponedjeljka opet držati leđa vlasti koja tolerira ustaštvo?

Milorad Pupovac očito za sve ima odgovor.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang