Obavijesti

Kolumne

Komentari 294

Bombaš samoubojica: Rušit će Vladu da ne sruše samo njega

Bombaš samoubojica: Rušit će Vladu da ne sruše samo njega
1

Tomislav Karamarko poručuje da on i njegova stranka ne žele više biti" pajaci" u ovoj "lakrdiji" od Vlade. Pa je onda svojim izjavama na današnjoj press konferenciji političku lakrdiju podigao na novu razinu.

VIDEO

Dakle, sad je jasno: Tomislav Karamarko ide rušiti Vladu kako ne bi njega rušili iz Vlade.

Predsjednik HDZ-a nije to čak ni skrivao na današnjoj press konferenciji. "Ako dođe izglasavanja nepovjerenja premijeru, onda nema drugog izglasavanja jer pada Vlada", odgovorio je Karamarko na novinarsko pitanje, ni ne skrivajući pobjedonosni osmijeh. 

Jer, on se još uvijek bori za goli život.

Kaže da ne zna što će biti sutra, a kamoli prekosutra ("Nismo futuristi"), ali zato ide "korak po korak" razmontirati ono što je sastavljao prije šest mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U tome navodno ima podršku HDZ-a, ima podršku ministara koje je postrojio iza svojih leđa, a izrazio je nadu i da će imati podršku SDP-a koji je odlučio rušiti Vladu, pa makar s Karamarkom i makar za Karamarka.

Pa će onda i SDP vidjeti što će biti sutra, a kamoli prekosutra.

Demagogija davljenika

I nema toga što Karamarko nije danas bio spreman izjaviti, samo kako bi opravdao i zamaskirao svoju odluku o rušenju premijera kojeg je osobno doveo za ruku iz Amsterdama. Pritom, poput pravog davljenika, nije prezao od demagogije, nedorečenih, prozirnih, često i kontradiktornih izjava.

Pa čak i od nevjerojatnog obrtanja teza: "Želimo izazvati šok. Želimo da se trgnu oni koji se trebaju trgnuti, da shvate kako su interesi države i naroda viši i važniji od osobnih i stranačkih interesa".

Reče čovjek koji je upravo svoj vlastiti interes - privatni kao i politički - stavio iznad državnog i stranačkog interesa, rušeći Vladu u kojoj HDZ ima 15 ministara.

"HDZ ne želi biti pajac u ovoj lakrdiji", dodao je Karamarko, jedan od glavnih aktera ove lakrdije. Zajedno sa svojim ministrima i zastupnicima i partnerima, s hasanbegovićima, crnojama, tepešima, ćorićima, ilčićima i sličnima.

A možda je stvar u tome da on želi biti glavni pajac u toj lakrdiji.

Čvrsta vojska

Ima toga još. Na jednom mjestu Karamarko kaže da Vlada mora biti "čvrsta i jedinstvena, kao čvrsta vojska" pri čemu je "neslaganje nedopustivo", da bi malo kasnije objasnio kako na Predsjedništvu HDZ-a "postoje različita mišljenja" i da on "u tome uživa". "Nismo klonovi ni roboti".

Nadalje, Karamarko reče na početku kako još uvijek "ima vremena" za presložiti Vladu i krenuti s poslom, da bi petnaestak minuta kasnije konstatirao da "vremena više nema" i da je morao odmah "zaustaviti ovo što je sad".

I naravno, dio o premijeru Oreškoviću bio je posebno važan.

Objašnjavajući kako je doveo tog stručnjaka iz Teve zbog njegovih menadžerskih sposobnosti, znanja i iskustva (u koje se prije pola godine i javno zaklinjao), Karamarko je na press konferenciji doživio prosvjetljenje i konstatirao ono što su svi - počevši od Milanovića - zaključili onoga dana kad je Tim sletio na Pantovčak: "Na čelu Vlade ne može biti stručnjak. Na čelu Vlade mora biti samo političar".

Vodi svoju politiku

Šef HDZ-a Oreškoviću zamjera podcjenjivanje, zamjera mu što se kao premijer više bavio ravnateljem SOA-e, nego svojim poslom (koji god to bio), zamjera mu što sada lobira kod Europskih pučana, zamjera mu što mu je prvo došao na sabor HDZ-a dati podršku, a onda ga pozvao da podnese ostavku.

Zamjera mu što vodi neku svoju politiku. 

Kao da je Orešković doista premijer. 

I kao da Orešković jedini u ovoj lakrdiji od Vlade spašava svoj osobni interes.

I posebno bizarno: Karamarko, kao bivši ravnatelj SOA-e i siva eminencije obavještajnog aparata, poziva jutros djelatnike SOA-e i Policijskog Uskoka i drugih službi da ne sudjeluju u preslagivanjima o čemu on navodno "ima indicija".

Na koncu, neuvjerljivi Karamarko nije zaboravio odigrati i kartu za birače koji u dvotrećinskim omjerima u anketama traže rušenje Vlade i prijevremene izbore. "Hrvatska više nema strpljenja za takve odnose. Izgubit ćemo na izborima puno vremena, ali ja sam optimist jer imamo kvalitetu".

On bi, dakle, bez izbora ostao na vlasti. 

Ali nema pojma kako će to ostvariti. 

S obzirom da "ne zna što će biti prekosutra", jer se "ne bavi futurističkim rješenjima".

Hazarderska avantura

Uglavnom, tako govori šef najveće stranke vladajuće koalicije koji je upravo krenuo u rušenje svoje Vlade i ne želi sudjelovati u "lakrdiji", iako je upravo ovim potezom, ovom press konferencijom, ovim izjavama (kao i opravdanjima o navodno slučajnim susretima sa Zdravkom Mamićem), ovim priznanjem kako ne zna što će biti za dva dana, samo otvorio novu dimenziju te lakrdije.

HDZ je time još jednom pokazao da je postao talac svog predsjednika, čiji samovoljni odlazak je bio najbolje i najlogičnije i najelegantnije rješenje, potez koji bi barem donekle zadržao i ostavio stranku na vlasti.

Ovako, Karamarko je krenuo u hazardersku avanturu u čiji ishod nije siguran i ne zna (ili neće priznati) kamo će ga on na kraju odvesti.

Njemu je zasad jedino bitno da on izbjegne izglasavanje nepovjerenja. 

Poput bombaša samoubojice, Karamarko je spreman srušiti sve, samo da ne bi srušili samo njega.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 294
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'