Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Briga njih za ostale, reagirat će samo da zaštite svoje guz*ce...

Loš je sustav koji reagira tek kad se sve objavi u medijima i šefovi shvate da će pretrpjeti političku štetu. Bez te promjene u načinu razmišljanja i rada svaka je reforma uzaludna...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
41 komentara

Ne možemo komentirati. Nismo još dobili službenu obavijest o načinu rješavanja problema. To je odgovor Zavoda za zdravstveno osiguranje na vrlo jednostavno pitanje: hoćete li ovršiti majku četvero djece (podaci poznati redakciji). Majka je jedna od onih 250 radnika i radnica koji su u situaciji kao i zaposlenici Algoritma koji su bili na bolovanju ili porodiljnom dopustu kad je tvrtka u jednom danu ugašena. O

ni su se u nemogućoj birokratskoj petlji vodili kao zaposleni, a onda je HZZO odlučio retroaktivno im naplatiti desetke tisuća kuna jer su primili naknade, a nisu bili zaposleni.

Dakle, svi ti radnici su se probudili u Kafkinu romanu: istodobno ne mogu imati prava nezaposlenih jer ih jedni vode kao da rade, a druga institucija ih ovršava jer nisu zaposleni. Nevjerojatnu petlju smo tek nakon medijskog pritiska uspjeli djelomično presjeći. Ministar Marko Pavić rekao je da šalje u proceduru zakon po kojem nitko neće biti ovršen. Ali za razliku od većine ostalih, majka s početka priče već ima pravomoćnu presudu da novac mora vratiti.

Ali HZZO na čelu s Lucianom Vukelićem se u njezinu slučaju pravi lud, kao što su se pravili ludi i za sve ostale dok nismo objavili priču.

Oni nisu ništa čuli, dobili, vidjeli što to radi drugi ministar.

Pa majka četvero djece ne zna hoće li danas dobiti ovrhu od 22.000 kuna ili ne. Ravnatelju je to vjerojatno sića, ali nekome je taj novac plaća za gotovo godinu dana. S ovakvim slučajevima i ponašanjem uzalud je govoriti o reformi javne uprave, treba li iz nje otići tisuću ljudi, deset tisuća ili nitko. Mentalni sklop koji je spreman uništiti živote, ne gledati širu sliku, nego samo svoje uske paragrafe, taj je koji se treba promijeniti.

Loš je sustav koji reagira tek kad se sve objavi u medijima i šefovi shvate da će pretrpjeti političku štetu. Kad je njihova guzica u pitanju. Bez te promjene u načinu razmišljanja i rada svaka je reforma uzaludna.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message