Obavijesti

Kolumne

Komentari 6

Čak ni predsjednica nije došla čestitati Borasu i sveučilištu

Čak ni predsjednica nije došla čestitati Borasu i sveučilištu
1

Ovako je gotovo ispalo da je rektor zabavu napravio sebi u čast, za svoje prijatelje i suradnike na sveučilištu koji mu odgovaraju...

VIDEO

Obrazovanje i znanje održavaju te stvaraju svako društvo, a kultura i tradicija održavaju njezin identitet. Poruka javnosti: kolika je važnost ovog sveučilišta, jesmo li dovoljno avangardni i hrabri da se suočimo s izazovima današnjeg društva?

Upitao je to sa svečane govornice u HNK predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić. U HNK se svečano obilježavao ulazak zagrebačkog sveučilišta u 350. godišnjicu svoga djelovanja, svečano su proglašeni profesori emmeritusi, posebnim priznanjima nagrađeni neki od najboljih naših studenata, brojni čestitari rektoru Borasu čestitali su drugi mandat, koji mu je započeo s ovom akademskom godinom.

Nažalost, čestitali njemu ni sveučilištu nisu ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ni premijer Andrej Plenković, ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ni ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Naravno, svi su poslali svoje izaslanike, koji su u ime najvažnijih državnih institucija izgovorili velike i važne riječi i čestitke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I usprkos jako lošim trendovima za još najveće hrvatsko sveučilište, koje, kako je kazao i sam rektor, danas ima 34 sastavnice i oko 70.000 studenata i po veličini se nalazi među 15 europskih sveučilišta, te ogromnim razilaženjima među zagrebačkim akademcima, ali i na političkoj razini, barem jedan od čelnika mogao je doći.

Ovako je gotovo ispalo da je rektor zabavu napravio sebi u čast, za svoje prijatelje i suradnike na sveučilištu koji mu odgovaraju. Takav je dojam, nažalost, ostavila i činjenica da je većina profesora emmeritusa s Filozofskog fakulteta izbjegla svečanu dodjelu.

Sveučilište mora biti čvrsto povezano s društvom, teško da će se bilo kakve promjene dogoditi u društvu bez sveučilišta. Destrukciju autoriteta i svih vrijednosti i tu sveučilište mora biti predvodnica, istaknuo je još akademik Kusić, a sam rektor kazao je kako Sveučilište ima istaknutu ulogu u u školovanju društveno odgovornih osoba i treba biti partner a ne servis poslodavcima.

No partnerstvo nije viđeno čak ni na ovoj simboličnoj, slavljeničkoj razini, a potpredsjednik Sabora Željko Reiner neprimjereno je iskoristio priliku da se obračunava s političkim neistomišljenicima o tome kako bi se trebala provoditi kurikularna reforma. Šteta. Tako važna obljetnica sveučilišta treba bi biti na čast, a ne podsmijeh cijelome gradu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang