Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Ana Dasović Utorak, 06.11.2018. u 17:59

Čak ni predsjednica nije došla čestitati Borasu i sveučilištu

Ovako je gotovo ispalo da je rektor zabavu napravio sebi u čast, za svoje prijatelje i suradnike na sveučilištu koji mu odgovaraju...

Svečana sjednica Senata Sveučlišta u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
6 komentara

Obrazovanje i znanje održavaju te stvaraju svako društvo, a kultura i tradicija održavaju njezin identitet. Poruka javnosti: kolika je važnost ovog sveučilišta, jesmo li dovoljno avangardni i hrabri da se suočimo s izazovima današnjeg društva?

Upitao je to sa svečane govornice u HNK predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić. U HNK se svečano obilježavao ulazak zagrebačkog sveučilišta u 350. godišnjicu svoga djelovanja, svečano su proglašeni profesori emmeritusi, posebnim priznanjima nagrađeni neki od najboljih naših studenata, brojni čestitari rektoru Borasu čestitali su drugi mandat, koji mu je započeo s ovom akademskom godinom.

Nažalost, čestitali njemu ni sveučilištu nisu ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ni premijer Andrej Plenković, ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ni ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Naravno, svi su poslali svoje izaslanike, koji su u ime najvažnijih državnih institucija izgovorili velike i važne riječi i čestitke.

I usprkos jako lošim trendovima za još najveće hrvatsko sveučilište, koje, kako je kazao i sam rektor, danas ima 34 sastavnice i oko 70.000 studenata i po veličini se nalazi među 15 europskih sveučilišta, te ogromnim razilaženjima među zagrebačkim akademcima, ali i na političkoj razini, barem jedan od čelnika mogao je doći.

Ovako je gotovo ispalo da je rektor zabavu napravio sebi u čast, za svoje prijatelje i suradnike na sveučilištu koji mu odgovaraju. Takav je dojam, nažalost, ostavila i činjenica da je većina profesora emmeritusa s Filozofskog fakulteta izbjegla svečanu dodjelu.

Sveučilište mora biti čvrsto povezano s društvom, teško da će se bilo kakve promjene dogoditi u društvu bez sveučilišta. Destrukciju autoriteta i svih vrijednosti i tu sveučilište mora biti predvodnica, istaknuo je još akademik Kusić, a sam rektor kazao je kako Sveučilište ima istaknutu ulogu u u školovanju društveno odgovornih osoba i treba biti partner a ne servis poslodavcima.

No partnerstvo nije viđeno čak ni na ovoj simboličnoj, slavljeničkoj razini, a potpredsjednik Sabora Željko Reiner neprimjereno je iskoristio priliku da se obračunava s političkim neistomišljenicima o tome kako bi se trebala provoditi kurikularna reforma. Šteta. Tako važna obljetnica sveučilišta treba bi biti na čast, a ne podsmijeh cijelome gradu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message