Obavijesti

Kolumne

Komentari 54

Car je gol, a Milanovićeva država ogoljena do kostiju

Car je gol, a Milanovićeva država ogoljena do kostiju
1

Ministar Slavko Linić napokon je priznao: 'Car je gol'. Međutim, ne radi se ovdje samo o ogoljenim financijama, nego i o propalim očekivanjima i lažnim nadama

VIDEO

"Nije bit u tome da se vikne 'car je gol!', već da napravimo da narod bude odjeven i da mu nije hladno".

Poručio je to premijer Zoran Milanović u siječnju prošle godine.

Da bi ovoga ponedjeljka ministar financija Slavko Linić shvatio kako mu ne preostaje ništa drugo nego da sintagmom "car je gol" poruči narodu kako ga više nema čime odjenuti te da bi mu ove zime ipak moglo biti hladno. 

"Očito nitko u Hrvatskoj ne želi razumjeti", izjavio je Linić u jučerašnjem intervjuu za Hrvatski radio, " ali približili smo se 200 milijardi kuna javnog duga, ne osiguravamo pokriće za te stavke, nema gospodarskog rasta, ne stvaramo, ne radimo, ne zapošljavamo, nema novih prihoda, rashodi su tu, tu su hrvatski deficiti i to je odgovor svima koji misle da se vječito možemo zaduživati".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A Vlada očito ne može više učiniti ništa više od toga da konstatira kako je "car gol".

Gaće na štapu

Država se više ne može umotati ni u obične prnje, a bila bi najsretnija da makar može odnijeti gaće na štapu. Ali očito ni njih više nema.

Linić nam poručuje da je država "u banani". Previše troši, premalo proizvodi, previše se zadužuje, premalo radi. Mnogima to nije nikakva novost, jedino je Linićeva Vlada pune dvije godine ustrajala na modelu koji je samo produljivao agoniju. 

Ona je bila ta koja nas je dvije godine uvjeravala da car ipak nije gol, da je moguće bez štednje i rezova, pa čak i vanjskog zaduživanja, izvući zemlju iz depresije. A sada nam poručuje kako, eto, to ipak nije moguće.

Međutim, ova Linićeva sintagma "car je gol" ne odnosi se samo na faktično stanje državnih financija.

Ogoljena država 

Ona se odnosi i na pravu sliku hrvatske države nakon dvadeset i kusur godina iste ekonomske politike. Od kriminalne pretvorbe i tajkunske privatizacije, preko dvjesto obitelji i uvoznog lobija, do korupcije, lažnog blagostanja i kupovanja socijalnog mira temeljenog na vanjskim zaduženjima, ovaj hrvatski "car" na kraju ostao doslovno bez gaća.

A zaokreta svejedno nema.

"Car je gol" i zato što je Milanovićeva Vlada pokazala da nije dorasla trenutku. Odbijala je politiku štednje i rezova, gomilala rashode, probijala proračune, podizala deficit, a sve to nauštrb ostatak zdravog gospodarskog tkiva koje je postojano venulo.

Sada se vidi da je Vlada vodila neuspješnu politiku, protratila dragocjene dvije godine, unazadila zemlju. Uglavnom, pokazala je da nije spremna obaviti onaj zadatak za koji je dobila povjerenje građana na izborima.

Golo povjerenje 

Prije godinu i pol Milanović je upozoravao kako "u Hrvatskoj vlada kriza povjerenja". "Odgovornost ove Vlade je da ulije povjerenje hrvatskim ljudima, stranim investitorima i svima onima koji ovdje žele živjeti, raditi, zarađivati, bogatiti se ili samo raditi i plaćati porez te osjećati se sigurno", poručio je tada premijer.

Da bi danas stanje bilo još gore. Umjesto da privlači ulagače, Vlada ih tjera najavama, pa odustajanjem od zakona, njihovim donošenjem pa ukidanjem. Umjesto da im nudi sigurnost, Vlada svakih nekoliko mjeseci uvodi nove poreze. Umjesto da olakšava poslovanje, ubija male vjerovnike na račun velikih mastodonata, spašava svoje prijatelje, a zatire sve ostale.

Vlada je godinama govorila o investicijama, njih nema. Govorila je o očuvanju kreditnog rejtinga, i to je propalo. Govorila je o stabiliziranju državnih financija, one su opet u rasulu. Sad daju smjernice za iduće tri godine i očekuju da im se vjeruje kao i u protekle dvije godine.

Nažalost, nitko više neće okretati glavu. 

Car je gol

"Car je gol" i zato što je premijer Zoran Milanović pokazao da nije sposoban voditi Vladu u ovakvom trenutku. Otkad je ostao bez Radimira Čačića, tetura političkom scenom poput slijepca po minskom polju, nabadajući teme kojima se želi baviti, zaobilazeći one koje mu ne odgovaraju, uzdajući se jedino u činjenicu da je onaj koji ga želi naslijediti ustvari još gori od njega.

I nije čak stvar u tome da Vlada ne zna što učiniti. Veći je problem da nema snage, hrabrosti ni odlučnosti napraviti ono što se mora. Dok ne postane neizbježno.

Dotjeralo cara do duvara

"Car je gol" i zato što je napokon postalo jasno da u ovoj zemlji nitko više ništa ne zna. Na političkom horizontu nema opcije kojoj bi se moglo povjeriti kormilo države. HDZ se boji reći da bi provodio istu politiku kao SDP, male strančice brinu isključivo o preživljavanju na političkoj sceni, dok na pozornicu stupaju takvi likovi kao što je Milan Bandić. 

Kome se okrenuti? Kome povjeriti vlast? Tko su ti ljudi koji bi trebali poduzeti ono sa čime se kasni već pet godina?

Car je gol jer je Hrvatska ogoljena financijski i politički, opustošena od ideja i strategija, lišena poleta i optimizma.

A Vladi nije preostalo ništa drugo nego da poviče "car je gol".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang