Obavijesti

Kolumne

Komentari 88

Divjak je praktički pala onog dana kad je ušla u ovu Vladu

Divjak je praktički pala onog dana kad je ušla u ovu Vladu
1

HNS je anonimno zaprijetio da "ako padne ministrica obrazovanja, pada i Vlada". Međutim, uz sve poruke premijera koji narušava autoritet Blaženke Divjak, pitanje je ima li uopće koristi od njezina ostanka u Vladi.

VIDEO

Četiri ministra je već izbacio, jednog se nabrzaka riješio, jednoga je jedva spasio, dvojicu je trebao izbaciti, jedan se još skriva po Vladi, a o padu jedne ministrice sve češće se govori.

Svakoga tjedna ministarska kriza jedna, pa je tako i Blaženka Divjak napokon došla na red. Izvor iz HNS-a poručio je ovih dana preko medija da "ako padne ministrica, pada Vlada".

Zvuči opasno i prijeteći, ali nije ništa čega se već nismo naslušali od dolaska premijera Andreja Plenkovića u Banske dvore. Njegova Vlada pada svakih pet minuta oko doslovno svakog ministra.

Potkopao autoritet

Mostovce je najurio, Pave Barišića se na brzinu riješio, Damira Krstičevića je spasio, trebao je izbaciti Zdravka Marića i sada i Tomislava Tolušića, Goran Marić skrušeno šuti o tome da se on ne slaže s porezom na nekretnine, a sada HNS-ova ministrica obrazovanja svakoga dana dobije priliku spoznati kako baš ne uživa premijerovo povjerenje.

Plenković, doduše, nije još naložio tajnici da napiše razrješenje ministrici Divjak, ali je zato otvoreno potkopao njezin autoritet. 

Moglo bi se reći da ju je stavio na mjesto: izričito je stao na stranu rektorice Dijane Vican, zašpotao je Divjak oko curenja dokumenata u medije, upozorio da ne želi da se zbog reforme obrazovanja izlazi na ulice (aludirajući da sudjelovanje Divjak u prethodnim prosvjedima), kao što joj je još ranije poručio preko medija da se u reformi obrazovanja ništa neće događati bez njegova odobrenja.

I sad, HNS - neslužbeno, naravno - prijeti da će pasti Vlada ako padne ministrica.

Što to uopće znači?

Divjak je praktički pala onoga trenutka kad je ušla u ovakvu Vladu.

Talačka kriza

Ona je mogla ili čak i trebala znati u što se upušta. Trebala je znati da je primarni zadatak HNS-a bilo spašavanje Plenkovića i HDZ-a na vlasti. A da je primarni zadatak HDZ-a bio izbjegavanje kurikularne reforme po modelu Jokićeev radne skupine ili njezino provođenje po ukusu konzervativne, dobrim dijelom klerikalne desnice.

Ako to nije znala na početku, mogla se saznati u proteklih nekoliko tjedana. Ako nije saznala, onda nije ni kompetentna baviti se politikom.

Ministrica još nije pala i Plenkoviću onda i dalje služi kao "smokvin list" prema liberalnim i ljevičarskim krugovima koje neutralizira time što u Vladi još uvijek drži njihovu uzdanicu. 

Ali gotovo u poziciji taoca.

Ako prijetnja narodnjaka čak i upali i Divjak ostane u Vladi, ostaje pitanje kakva je uopće korist od nje u takvim okolnostima. 

Ne kad će pasti, već kad će otići

Ministrica će nailaziti na otpore sa svih strana, uz neobjektivno sekundiranje premijera, uz nikakvu podršku svoje minorne i osakaćene strančice, uz prigušenu podršku javnosti koja se lomi između velikih nada koje polaže u Divjak i zamjeranja što ona i njezina stranka drže lojtre HDZ-u.

U takvim okolnostima nije više pitanje hoće li ministrica pasti, već koliko će ministrica još željeti ostati u ovakvoj Vladi.

Za HNS je jasno, oni su sve svoje karte bacili na koaliciju s HDZ-om. Pa makar pritom sami sebi davali neke uvjete preko kojih onda mirno prelaze (poput HOS-ove ploče u Jasenovcu).

No, ako je Blaženki Divjak, inače nestranačkoj osobi, stalo do kurikularne reforme i reforme obrazovanja u cjelini, a ne samo do održavanja na vlasti, onda će ubrzo doći trenutak kad se ona mora zapitati koliko će to još moći izdržati.

Njezina najava uvođenja obvezne informatike u školama tek je mali populistički pokušaj dodvoravanja onom dijelu javnosti koje od nje ima velika očekivanja. Duda varalica kojom će se zabavljati oni koji su s Divjak marširali za kurikularnu reformu.

No je li to dovoljno za ministričine apetite?

Šuplje prijetnje HNS-a

HNS je, dakle, postavio uvjet da "ako padne ministrica, pada Vlada". Ali što ako ministrica sama podnese ostavku jer nema podršku premijera? Hoće li i u tom trenutku pasti Vlada koja je već mjesecima u fazi padanja?

Uglavnom, od samog ulaska HNS-a u Vladu znalo se da Plenković koristi tu stranku kao štaku i štit: štaku za lakše šepusanje kroz mandat i štit za obranu od liberalne ljevice, pogotovo nabrijane na obrazovanje. Još uvijek nije u potpunosti jasno što je želio HNS: komadić vlasti, osobne probitke, fotelje ili istinski doprinos reformama. Kojih nema.

Divjak je gotovo sigurno željela reforme. Okružila se suradnicima koji sugeriraju da misli ozbiljno. Ali i naletjela na premijera koji joj ozbiljno narušava autoritet. 

Ako Divjak ode, možda će se spasiti, a sigurno kao profesorica neće propasti. Ali može li otići HNS?

Može li pokupiti prnje, priznati grešku, posuti se pepelom po glavi i možda preuzeti zasluge za vlastoručno, premda zakašnjelo, "rušenje Vlade"? Je li to opcija za "ostatke ostataka" stranke koja ionako nije mogla računati na blistavu budućnost?

I zato, kad HNS prijeti da će srušiti Vladu ako padne njihova ministrica, ne treba njihove (naglašavamo, anonimne) prijetnje uzimati previše ozbiljno. Već su obećali da će u roku od mjesec dana skinuti HOS-ovu ploču u Jasenovcu. Pa nisu. 

U skladu s tim poučkom, može se zaključiti da neće pasti ni ministrica, ni Vlada, niti će HNS napustiti Vladu. Barem ne svojevoljno.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode