Obavijesti

Kolumne

Komentari 49

Držala je svijeću Karamarku, a sad će promovirati demokraciju

Držala je svijeću Karamarku, a sad će promovirati demokraciju
1

Andrej Plenković hvalio je jutros imenovanje Dubravke Šuica potpredsjednicom EK za demokraciju. Kaže da je to "ogroman uspjeh za Hrvatsku". Ipak, Hrvatska nije bila sretna kad je Šuica slijedila Karamarka.

VIDEO

U rano popodne sada već davnog, ali zato ne manje antologijskog, 21. prosinca 2015. godine, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbio je potpisati tripartitnu koaliciju s Mostom i SDP-om o formiranju zajedničke Vlade.

Karamarkova ekipa izašla je iz Mostovih prostorija uvjerena u ispravnost svog poteza. I taman kad su svi pomislili da je time završio Karamarkov pohod na vlast, Dubravka Šuica stajala je blizu Milijana Brkića i novinarima izjavila nešto što je tada zvučalo vrlo misteriozno: "Nastavljamo s pregovorima, ali na drugačiji način, a ne onako kako očekujete".

Već idućeg jutra vidjelo se da je ta izjava bila znakovita.

Božo Petrov uzrujano je izjurio s konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u najkraćem roku odjurio u HDZ i iznenada potpisao koaliciju s Tomislavom Karamarkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Velika sjena

Do danas se još nije utvrdilo što se točno dogodilo da je preko noći Most potpisao savez s onima koji su još jučer prekinuli pregovore. Iza svega toga ostala je velika sjena, a u toj sjeni i znakoviti komentar Karamarkove potpredsjednice Dubravke Šuica.

Pregovori su se očito nastavili, i to doista na "drugačiji  način".

Jutros je, pak, Andrej Plenković održao tiradu na sjednici Vlade u čast imenovanja Dubravke Šuica za potpredsjednicu Europske komisije za demografiju i - demokraciju.

"To je ogroman uspjeh", kazao je premijer. "Ovo su momenti kada bi trebali pokazati razine i visine zadovoljstva i općeg hrvatskog interesa. To je dobro za Hrvatsku, onaj tko radi za opće dobro to bi shvatio".

On je time, naravno, posredno veličao sebe i svoje zasluge, manje je mislio na Šuicu, a najmanje na Hrvatsku. 

Jer, Hrvatska, a naročito njezina demokracija, nisu imali previše koristi od Dubravke Šuica dok je ona bila u Hrvatskoj, pa je teško zamisliti kako će imati koristi od Šuice u Bruxellesu.

Osim da će biti daleko od Hrvatske.

Kolaps demokracije

I dok sada svi - a naročito on sam - hvale Plenkovića i njegovo diplomatsko umijeće, svejedno se polemizira o tome je li Šuica bila prava osoba za tu funkciju. Za funkciju potpredsjednice za "demokraciju".

Naime, ne samo da je demokracija pod HDZ-om u Hrvatskoj doživjela kolaps, a proživljava ga i na dnevnoj bazi, već je na to mjesto Plenković izgurao osobu koja je držala svijeću Tomislavu Karamarku, svojedobno najvećoj prijetnji demokraciji u Hrvatskoj.

Osobi koja je podržavala Karamarkovu politiku, podržavala njegove prijetnje represijom i gušenjem slobode govora, njegove poveznice s (para)obavještajnom zajednicom, njegovo sponzoriranje stožeraških i šatoraških prosvjeda sintetizirane u onoj famoznoj izjavi: "Kakav zakon? Pa to su branitelj!"...

Nema koristi, samo štete

Još do danas nismo dobili objašnjenje što je točno Šuica mislila pod "drugačijim pregovorima" s Mostom, ali je činjenica da je Petrov nakon te najave naprasno promijenio mišljenje i uletio u zagrljaj Karamarku.

Je li to bio trijumf hrvatske demokracije u režiji Dubravke Šuica?

I zašto je njezino imenovanje za potpredsjednicu EK sada dobro za Hrvatsku? Osim što Šuica više nije u Hrvatskoj?

Zato da više nije uz Plenkovića? Ili zato što služi za podizanje spomenika Plenkovićevim diplomatskim sposobnostima?

Nikakve koristi Hrvatska neće imati od Šuice u Bruxellesu, kao što nije imala koristi ni od Šuice u Hrvatskoj. Samo štete.

Kažu da je vrag u detaljima. Ovdje je "vrag" u činjenici koja visi poput slona u prostoriji. Demokraciju u Europi promovira kandidat iz države koja je na najnižim granama po svim istraživanjima demokratskih standarda i sloboda. I riječ je o osobi koja je sekundirala političaru odgovornom za eksploziju mržnje, nasilja, nacionalizma, rasizma i šovinizma.

A tko zna, možda je Karamarko bio vizionar, a Šuica će u Bruxellesu promovirati njegov model demokracije. 

Kojim se, da ne bude zabune, svojedobno koristio i Andrej Plenković. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang