Obavijesti

Kolumne

Komentari 305

E da je Franjo Tuđman znao... Sve bi ih odlikovao i nagradio

E da je Franjo Tuđman znao... Sve bi ih odlikovao i nagradio
1

Kaže Mladen Markač kako su se bojali da Franjo Tuđman ne vidi dim iznad Knina "jer bi ih sve napao". Pa su onda, kad je otišao, raspirili još tisuće takvih dimova

VIDEO

"Kad je prolazio Vlak slobode, vidio sam dim. Bio sam ljut jer nije naloženo nikakvo postupanje. Bilo me strah da predsjednik Tuđman iz vlaka ne vidi dim, jer bi nas onda sve napao", rekao je general Mladen Markač u svom ovotjednom svjedočenju na suđenju za ubojstva srpskih civila u Gruborima.

Sve je tu jasno, osim možda dvije stvari.

Prvo, na koji je dim mislio Markač? Na onaj dim kojeg je ratni reporter HTV-a Denis Latin spominjao u svom izvještaju iz Knina, deset dana nakon oslobođenja? ""Eto, i sada ako pogledate iznad kninskog neba, vidjet ćete jako puno dima. To nije zbog borbenog djelovanja, nego zato što ljudi pale smeće".

Ili na onaj dim koji se počeo dizati iznad Knina tek dvadeset dana kasnije, kad je Vlak slobode ušao u Knin?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I drugo, na kojeg je to Franju Tuđmana general Markač mislio?

Gdje ima dima ima i vatre

Na onog koji je godinama zabranjivao da se procesuira bilo koji hrvatski ratni zločin, ubojice zapošljavao u predsjedničkoj gardi, tvrdio da Haag ne smije istraživati Oluju i zabranjivao generalima da daju iskaz haškim tužiteljima, onog Tuđmana koji je izbjeglim Srbima poručio "sretan put", pustio da se mjesecima ubijaju civili, pale kuće po bivšoj Krajini, pljačka i minira, a zatim potpisao zakon kojime se zabranjuje povratak izbjeglih Srba u svoje ionako uništene kuće?

Ako je Markač mislio na tog i takvog Tuđmana, nije jasno zašto bi onda on napao svoje generale ako bi slučajno vidio dim iznad Knina. Možda zbog straha da će taj dim vidjeti i netko drugi? Akcija se ipak trebala odvijati u tajnosti.

Uglavnom, neobično je zazvučala ta Markačeva izjava. Kao i dobar dio njegova svjedočenja o tome da je policija osiguravala područje, a specijalci čistili prostor od terorista. Pa ustrijelili 80-godišnje starce u njihovu krevetu.

Naime, ta tvrdnja kako bi Tuđman bio ljut zbog dima iznad Knina, donekle posjeća i na onaj famozni film koji prikazuje sastanak Ante Gotovine sa časnicima u Kninu. 

Nema autoriteta

Snimka tog sastanka trebala je biti dokaz njegove nevinosti: ona je prikazivala Gotovinu kako viče na sve one koji dopuštaju kaos na ulicama Knina, urla na njih kao na malu djecu, a svi skrušeno šute i primaju njegove riječi na znanje.

Da bi nakon cijele tirade svejedno došlo do kaosa, kriminala, zločina, miniranja kuća i organiziranih pljačkaških ekskurzija po napuštenim srpskim kućama. 

To nije izgledalo kao dokaz Gotovinine nevinosti, već više kao dokaz manjka autoriteta kod podređenih.

Želi li Mladen Markač sada reći da Franjo Tuđman također nije imao autoritet nad svojim podređenim? Nad policijom, vojskom, časnicima, ministrima, suradnicima? Toliko su se bojali da ne vidi jedan dim, da su poslije raspirili još tisuće tih dimova iznad Knina i cijelog oslobođenog područja.

Franji Tuđmanu usprkos.

E da je Franjo znao...

Ali dobro, možda Tuđman doista nije imao saznanja o tim zločinima. Feral i Novi list ionako nije čitao, mislio je da su njihova izvješća iz Krajine lažna, a možda i satirična poput njegovih fotomontaža, dok državni mediji kojima je upravljao s Pantovčaka o tome ionako nisu izvještavala. 

Da je Tuđman znao što se događa, da nije bio u informativnoj blokadi, sigurno bi ih sve napao.

Ovako, Markač i njegova ekipa uspjeli su postupiti suprotno volji Vrhovnika, uspjeli su zapaliti i opljačkati, pobiti i zataškati, a onda se godinama izvlačiti od optužnica sve dok Tuđman nije umro. 

Još malo pa će ispasti da je onaj dim iz Knina bio obična dimna zavjesa za Franju Tuđmana. Kao što je to bilo i Markačevo svjedočenje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 305
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang