Obavijesti

Kolumne

Estonski kolač: Osvježavajuća i lagana poslastica s borovnicom

Estonski kolač: Osvježavajuća i lagana poslastica s borovnicom
1

U suradnji s estonskom blogericom Rutom (klik na https://estoniancuisine.com/) nastao je zajednički projekt u kojem jedna drugoj zadajemo tradicionalne recepte krajeva iz kojih potječemo.

VIDEO

Tako sam ja na zadatak dobila napraviti kolač od borovnica u kojem je jedan od glavnih sastojaka quark, jedna vrsta svježeg sira, te je to prvi puta da sam radila svoj sir.

Kolač je lagan i osvježavajuć, uz blagu notu sira i borovnica.

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 350 g brašna
  • 200 g quarka (ovdje je izvorni recept)
  • 50 g šećera
  • 3 žutanjka
  • 2 dcl vrhnja 35% masnoće
  • 1,2 l mlijeka
  • sol
  • 2 dcl kiselog vrhnja
  • 200 g borovnica

Priprema:

  • Kako biste napravili quark trebat ćete dva lonca, jedan širi i dublji u kojem ćete grijati vodu i drugi u koji ćete staviti na vodu (kuha se u toploj kupci). U dublji ulijte vode tako da bude do pola razine loncu koji je uronjen u njega. U prazan lonac ulijte 1 l mlijeka i 2 dcl kiselog vrhnja i na temperaturi vode od 60 Celzijevih kuhajte mlijeko cca 45 minuta, dok se sirutka ne odvoji od zgrušanog dijela. Procijedite kroz gazu ili gusto sito. Od litre mlijeka dobijete 200 g quarka.
  • Narežite hladan maslac na kocke, dodajte 200 g quarka, 300 g brašna, 2 žlice šećera i 1/2 žličice soli te umijesite tijesto. Umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na min. sat vremena.
  • Izvadite tijesto iz frižidera i obložite nauljeni lim ili kalup za pite s 2/3 tijesta. Stavite peći 20 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva, da se stvrdne.
  • Dok se tijesto peče, pomiješajte 100 g šećera, dvije žlice brašna, 3 žutanjka, 2 dcl teškog vrhnja i 1 dcl mlijeka. Zagrijte dok se ne zgusne.
  • Na tijesto prvo stavite borovnice (ako koristite smrznute pomiješajte ih sa žlicom škroba). Potom prelijte kremu i natrgajte ostatak tijesta.
  • Pecite još 20 minuta, izvadite, ohladite i servirajte. 

Ja volim posipati prženim listićima badema.

Kolač je prekrasne ljubičaste boje u sredini, lagano kremast i vrlo ukusan.

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici: 


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
NASTRANE SKLONOSTI

Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše

Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima