Obavijesti

Kolumne

Komentari 430

Gazi Ustav, ljubi deklaraciju! Jesmo li se doista za to borili?

Gazi Ustav, ljubi deklaraciju! Jesmo li se doista za to borili?
1

Vodstvo HRT-a u Dnevniku se odreklo Aleksandra Stankovića, a zajedno s njim i hrvatskog Ustava i svih vrijednosti koje su dijelom zapisane i u famoznoj Deklaraciji o Domovinskom ratu na koji se HRT jučer pozvao

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici predstavila konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima.

Iako su branitelji prije par dana pokazali da su zakon na državnoj televiziji.

Na prvi poziv udruge branitelja iz Domovinskog rata nakon emisije Nedjeljom u dva vodstvo Hrvatske radiotelevizije spremno je skočilo i javno se, u središnjem Dnevniku, priopćenjem odreklo vlastitog novinara Aleksandra Stankovića koji je navodno "u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s građanskim ratom".

Pritom se HRT pozvao na Ustav koji, posve slučajno, jamči svim građanima slobodu govora i mišljenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A zatim, u dosad neviđenom udaru na vlastita novinara, HRT se pozvao na Deklaraciju o Domovinskom ratu i istaknuo da su "temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske".


Visoka cijena

I dok je zastupnik GLAS-a Goran Beus Richembergh nedavno izračunao da će nas novi Zakon o braniteljima do 2025. godine stajati 5,5 milijardi kuna iz državnog proračuna, iz Stankovićeva primjera vidi se da će nas ovakvo podilaženje samozvanim predstavnicima branitelja stajati mnogo više.

I da stvar bude još paradoksalnija, stajat će nas upravo onoga što je zapisano u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu. 

Sama deklaracija, a to je ovom prilikom korisno ponoviti, usvojena je u Hrvatskom saboru u listopadu 2000. godine, i to od strane SDP-ove vladajuće koalicije koju su braniteljske udruge, uz huškanje i instruiranje HDZ-a, paraobavještajne desnice i Katoličke crkve proglašavali nenarodnom, nelegitimnom, nehrvatskom, izdajničkom i komunističkom, te je brojnim pučističkim sredstvima pokušali silom srušiti.

Rušili vlast, dobili deklaraciju

Dakle, Račanova je vlast tada izglasala političku deklaraciju u koju se ti isti branitelji i HRT danas zaklinju, a u kojem stoje upravo one vrijednosti koje baš oni direktno krše.

Recimo, u točki 1. upisano je da "teme­ljne vrednote ustavno-pravnog poretka budu sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštova­nje prava čovjeka".

Vjerojatno se misli i na slobodu novinara.

U točki 3. naglašeno je da je uspješna obrana u Domovinskom ratu "stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zem­lje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približava­nja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu".

Osim što se ovim putem vraćamo u subnorovski komunizam.

Dignitet građana

U točki 4. spominju se "pretpostavke za djelova­nje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira­nje državnih tijela kao najbo­lji način za da­lj­nju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata". I na kraju se poziva na očuvanje "moralnog digniteta hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske".

Koliko je od svega toga prekršeno ovoga tjedna u napadu na novinara Stankovića? Koliko je toga prekršeno proteklih mjeseci u napadima na sve one koji se protive HDZ-u, desnici, pobunjenim braniteljima, crkvenim huškačima?

Koliko je toga prekršeno proteklih godina pod vladavinom HDZ-a, uzdanice hrvatskih branitelja?

Koliko je toga upropašteno tijekom i nakon Domovinskog rata?

Pod Plenkovićevom paskom

Ne treba zaboraviti da se ovo što se danas događa na HRT-u odvija pod paskom Plenkovićeva HDZ-a. On nije samo pretvorio televiziju u stranački propagandni servis, već u bastion borbe protiv vrijednosti koje su upisane u Ustav i u tu nesretnu Deklaraciju o Domovinskom ratu.

A obračun sa Stankovićem obračun je s vrijednostima na kojima je zasnovan Domovinski rat, pa i njegova deklaracija.

Konkretnije, Stanković nije svojim spominjanjem "građanskog rata" u svjetlu činjenice da je ugostio čovjeka koji je ratovao protiv svog brata doveo u pitanje Domovinski rat, koliko je vodstvo HRT-a dovelo u pitanje vrijednosti društva proizašlog iz rata.

Osim toga, s političkim deklaracijama nikada ne možete biti na čistu: brojni eminentni hrvatski političari tvrdili su kako Hrvat ne može počiniti zločin u obrambenom ratu, pa su hrvatski sudovi kasnije odlučili drugačije.

Državna, a ne javna

Tijekom godina prekršeno je na desetine i stotine dokumenata usvojenih u Hrvatskom saboru, zajedno s brojnim odredbama Ustava, ali Deklaracija o Domovinskom ratu svejedno se proglašava "svetim pismom".

Ustav se smije gaziti, deklaracija ne.

I vratimo se onda na vodstvo HRT-a.

Ono je u svom priopćenju apeliralo na svoje novinare da su obvezni poštivati pozitivne zakonske propise "slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske".

Premda sami sustavno rade na tome da suzbiju slobodu i demokraciju na državnoj televiziji.

No ako je tako, onda će se Stanković i njegovi kolege moći pozvati na Ustav koji jamči slobodu govora i izražavanja, i koji je nadređen svim zakonima i deklaracijama, ali moći će se osloniti i na samu Deklaraciju o Domovinskom ratu u kojoj se poziva na poštivanje demokratskih standarda suvremenog zapadnog svijeta.

A sve to dok budu radili na televiziji koja političke deklaracije pretpostavlja slobodi govora.

Neki nas žele uvjeriti da smo za to borili.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 430
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang