Obavijesti

Kolumne

Komentari 181

HDZ forsira većinu za smjenu Petrova jer zna da je zadnja

HDZ forsira većinu za smjenu Petrova jer zna da je zadnja

Vlada ima većinu u parlamentu dok se na prvom slučaju ne pokaže suprotno. A to bi trebalo biti već na izglasavanju nepovjerenja Zdravku Mariću...

VIDEO

Možda to doista zvuči paradoksalno, još gore ako to tumači akademik Željko Reiner, ali stvar je u principu prilično jednostavna: Vlada ima većinu u parlamentu dok se na prvom slučaju ne pokaže suprotno.

A to bi trebalo biti već na izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

U međuvremenu, Vlada, odnosno HDZ koji sada čini tu Vladu, ima većinu: većinu za smjenjivanje Bože Petrova.

Parlamentarna većina nije nešto što stoji na papiru, na kamenoj ploči, kod javnog bilježnika ili na plaketi ispred parlamenta. Većina je ono što se dokazuje na pojedinačnim slučajevima i na glasanju u Saboru. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I zato je HDZ, barem zasad, u pravu. On ima većinu za smjenu Petrova, a tek će se vidjeti hoće li imati većinu za izglasavanje njegova nasljednika, kao i hoće li oporba imati dovoljnu većinu za smjenjivanje Zdravka Marića. I to na glasanju.

Sudbonosna većina

Ovo današnje ganjanje većine u parlamentu zvučalo je dramatično i gotovo sudbonosno za Vladu, što i nije daleko od istine ako se uzme u obzir činjenica da je HDZ ostao bez Mosta kao partnera.

Međutim, nitko ne nosi većinu na rukavu, niti je većina nešto na što se konstantno računa.

Primjerice, Most je u nekoliko navrata iskočio iz većine i postavio se u poziciju oporbe vlastitoj Vladi. Nisu digli ruku za povjerenje ministru Pavi Barišiću, već su ostali suzdržani, što je suštinski spasilo ministra znanosti, ali je na simboličnoj razini pokazalo da većina može vrlo lako pasti.

Većina ovisi o konkretnom trenutku. Čak i ako netko obeća svoj glas u Saboru, nitko ne garantira da će se taj glas pribrojiti većini kad dođe do konkretnog izglasavanja.

HNS, IDS i manjine su dale HDZ-u pravo da se danas ponaša kao da je u većini. 

Tanka većina

I taj HDZ ne mora Boži Petrovu pokazivati nikakve potpise za buduću većinu kod izglasavanja Gordana Jandrokovića za šefa Sabora umjesto Petrova. Jer, čak i kad bi donijeli nekakav papir, dokument, plaketu ili spomenicu, kod izglasavanja bi se stvari mogle stubokom promijeniti.

To je, eto, uvijek problem kod tanke većine kakvom sada barata HDZ.

On ima većinu za smjenu Petrova, ali nema većinu za njegova nasljednika, niti ima većinu (kako se sada čini) za spašavanje Marića, možda ni Martine Dalić, a možda sutra i za spašavanje cijele Vlade. Odnosno, ta većina se još nije pokazala.

Naravno, razumljivo je nezadovoljstvo javnosti i medija zbog ovog interregnuma, zbog Vlade koja je hodajući mrtvac, zbog Vlade koja balansira na rubu provalije: ujutro visi na rubu, popodne pada.

Karamarkova većina

Tu priču smo već gledali prošlog proljeća s Tomislavom Karamarkom i njegovom većinom koju nikad nije skupio, kao što sad slušamo Andreja Plenkovića koji prije tri dana tvrdi da "ma potrebnu većinu", pa zatim da "traga za potrebnom većinom", a zapravo je spreman za raspisivanje izbora jer zna da do većine ne može doći.

Barem ne one stabilne koja bi mu garantirala stabilnost u koju se toliko zaklinje.

I sjetimo se, prije godinu dana SDP je prvo sklopio većinu s HDZ-om za smjenom premijera Oreškovića, da bi zatim sklopio većinu s Mostom za raspuštanje parlamenta i izlazak na izvanredne izbore.

Većina je, dakle, dosta fluidna, taman toliko da se Željko Reiner može na nju ovako izvlačiti.

Faraonska fotelja

Problem je, međutim, u tome što Božo Petrov odbija priznati tu HDZ-ovu većinu za njegovu smjenu i faraonski se uhvatio fotelje iz koje ne želi izaći "dok HDZ ne pokaže da ima većinu za njegova nasljednika", kako je to naglasio čak i Miro Bulj.

To je negiranje volje većine, HDZ može zbog toga negodovati. U pravu je zahvaljujući toj novoj većini.

Onoj većini koja se, poput Ivana Vrdoljaka, zaklinje da neće podržati Jandrokovića za novog šefa Sabora, iako nam nitko ne garantira da on to sutra možda neće učiniti.

Uglavnom, nervoza je razumljiva, premda je stvar jednostavna: dajte točke na glasanje pa će se vidjeti tko ima većinu.

Ako HDZ nema većinu za šefa Sabora, već namjerava - kako se to pribojava Most - vladati preko potpredsjednika Jandrokovića i uz državne tajnike umjesto ministara do nakon lokalnih izbora, pa možda i do jeseni, tada će se otvoriti novo pitanje uzurpacije vlasti.

Zasad tu vlast uzurpira Petrov, izigravajući glinenog goluba u fotelji predsjednika Sabora (hoće li u njoj prespavati?) i forsirajući nevažne (predizborne) točke dnevnog reda poput jugoslavenskih arhiva u praznoj sabornici.

Danas HDZ ima većinu. Sutra je više neće imati. I možda nikada više do kraja mandata i prijevremenih izbora. 

Nije ni čudo da je tako nestrpljiv da ju ispuca posljednji put.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....