Obavijesti

Kolumne

Komentari 40

HDZ je već "tjerao lisicu". Pogodite tko je vodio hajku?

HDZ je već "tjerao lisicu". Pogodite tko je vodio hajku?
1

Vladimir Šeks je optuživao HSLS kao najjaču oporbenu stranku da je planom Lisica 1994. godine želio destabilizirati HDZ. Da bi onda HDZ to isto učinio HSLS-u.

VIDEO

Zanimljivo da Zoran Milanović poručuje hadezeovcima da "tjeraju lisicu".

Oni su, naime, već jednom doista tjerali "Lisicu". 

Šef hajke bio je provjereni Vladimir Šeks. On se nalazio na čelu saborskog istražnog povjerenstva koje je 1998. godine ispitivalo famozni plan "Lisica" kojim je HSLS kao najjača oporbena stranka navodno trebao u periodu 1993. i 1994. godine srušiti HDZ i destabilizirati državu.

Riječ je bila o nepotpisanom dokumentu od 11 stranica koji je sadržavao plan rušenja HDZ-a s vlasti, a sumnjalo se da iza njega stoje hrvatske tajne službe koje na taj način podmeću oporbi. 

Dakle, vjerojatno udbaši.

Lisica ili Jazavac?

Kad je počela hajka nije više bilo jasno radi li se možda o planu "Jazavac", kojeg je sastavio Goran Granić, tadašnji potpredsjednik HSLS-a, no Šeks je ustrajao na tvrdnji da je plan "Lisica" bila matrica stvaranja parlamentarne krize i neustavnog uklanjanja HDZ s vlasti. 

Što je bilo doista smiješno.

S obzirom da je Šeks optuživao liberale upravo za ono što je HDZ učinio HSLS-u kao najsnažnijoj oporbenoj stranci. Rastočio ga iznutra, raskolio, razmrvio i tako si osigurao još nekoliko godina mirne političke egzistencije.

Uglavnom, politička hajka na famoznu "Lisicu" na kraju prvog hadezeova mandata na vlasti bila je zamišljena kao puko skretanje pažnje s Tuđmanova represivnog i autokratskog režima, s propasti banaka, gospodarskog kolapsa, gušenja medija, bujanja represivnog aparata i međunarodne izolacije Hrvatske.

Žrtva oporbe

Do zaključka, naravno, nije došlo, ali to nije ni bila Šeksova namjera. Bitno je bilo samo obavještajnim podvalama prikazati HDZ kao žrtvu oporbe.

Onda je Tuđman umro, vlast se promijenila, i to dvaput, prije nego što je Vladimir Šeks - ovoga puta uz asistenciju Luke Bebića - opet počeo tjerati "Lisicu".

Bilo je kasno ljeto 2009. godine, tri mjeseca nakon Sanaderova bijega s političke scene, kad je Šeks zaključio kako se "zagovaraju prijevremeni izbori i rušenje Vlade". "Riječ je o već viđenom, ali osujećenom scenariju iz 1994. godine, kada je jedna oporbena stranka pokrenula plan Lisica s tri faze", tumačio je tada Šeks.

U prvoj fazi cilj oporbe je zasipati javnost tvrdnjama da je Vlada nesposobna i koruptibilna, druga faza bili bi prosvjedi, a treća generalni štrajk kojim bi se Vlada bavila na koljena.

Zvučao je kao da zna o čemu govori. Iz prve ruke.

I Bebić tjerao Lisicu

Ali onda se nadovezao još jedan koji zna što govori, Luka Bebić. Tadašnji predsjednik Sabora novinske tekstove o svom umirovljenju i odlasku iz aktivne politike pripisao je - pogodite čemu - planu "Lisica".

"Priče potiču određene političke snage koje ne želim imenovati. Prije nekoliko godina postojao je program rušenja HDZ-ove vlade, pod kodnim imenom Lisica, a ovo je nastavak", kazao je Bebić.

Dakle, HDZ ima puno iskustva s lisicama. Jednom ih tjera, pa je sastavlja, jednom njome ruši oporbu, pa je onda optužuje da istim planom ona ruši HDZ. 

Gdje će Šeks sada izmisliti King Konga?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode