Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 18.01.2019. u 11:07
74 komentara

HDZ je živio od govora mržnje. Sada se želi boriti protiv njega

"Nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi Most", kazao je jučer Andrej Plenković. "Tu podvlačimo crtu". Jer, ako će itko širiti mržnju, onda će to biti HDZ, njegovi trabanti, partneri i saveznici

Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
74 komentara

I najednom, HDZ-ovci se bune protiv govora mržnje. Negoduju kad se nabacuje optužbama za veleizdaju. Andrej Plenković suprotstavlja se "spirali mržnje koja se vrti".  Odlučno "podvlači crtu" pod mržnjom koju navodno širi Most.

Premijer govori jučer o odgovornosti Vlade "za toleranciju u hrvatskom društvu, za suživot" jer ne želi da se kao plodovi takvih nastupa "događaju problemi u realnom životu naših sugrađana".

Kao što je, primjerice, jučerašnja tučnjava na Autobuskom kolodvoru u Vukovaru nakon huškačkog nastupa HDZ-ova gradonačelnika Ivana Penave, gdje je između ostalog optuživao djecu srpske nacionalnosti da ne ustaju na hrvatsku himnu.

Plenković i njegovi HDZ-ovci sada su odjednom ustali protiv svih onih pojava koja i sami godinama kreiraju, provociraju i promoviraju. Ili naprosto o njima upadljivo šute.

Kao što je Plenković šutio o "spirali mržnje koja se vrti" dok su je "vrtjeli" njegovi zastupnici, dužnosnici i članovi, njegovi saveznici i kompanjoni, skupine o kojima ovisi HDZ-ov opstanak na vlasti.

Zagreb: Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu PLENKOVIĆEV USPON DO TRONA Andrej Nedodirljivi: Krči put do moći koju dugo nitko nije imao

Podvlači crtu kad mu se obija o glavu

Ali sada, kad se Plenković našao na udaru Nikole Grmoje, sada premijer i njegova stranka upozoravaju na neprihvatljive optužbe za veleizdaju, na govor mržnje, na laži i klevete. "Nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj širi takva mržnja kao što je širi Most", kazao je jučer Plenković. "Tu podvlačimo crtu".

Jer, ako će itko širiti mržnju, onda će to biti HDZ i njegovi trabanti.

Novi list je danas pobrojao slučajeve u kojima su HDZ-ovi dužnosnici optuživali SDP-ovu vlast za "veleizdaju". Upravo na takvim optužbama oni su se dokopali vlasti. Plenković, naravno, nije u tome sudjelovao, ali nije se ni tome protivio. Čak je na tome profitirao, postavivši radikale na svoje izborne liste. 

Pa se kasnije branio da o njima nije znao ništa.

Veleizdaja se događa drugima

Svaki potez SDP-ove vlasti proglašavan je veleizdajom: od Ine do porezne politike. Na optužbama za veleizdaju HDZ je preko šatoraša i stožeraša srušio SDP i Ivu Josipovića i dokopao se vlasti. S Mostom, naravno. 

Neki vođe šatoraša, oni koji su prijetili državnim udarom, postavljali barikade od plinskih boca, marširali prema premijerovu stanu i jurišali na Banske dvore, danas sjede u Plenkovićevoj vladi.

Govor mržnje dosad je bio rezerviran za liberale i ljevičare, Srbe i manjine, za nevladine udruge i novinare, za sve protivnike i kritičare HDZ-a. Optužbe su se plasirale iz redova vladajuće većine, s oltara i desničarskih medija. Plenković o svemu tome nije rekao ni riječ.

Pa je zbog toga njegov partner Milorad Pupovac nedavno upozorio da u HDZ-u, i to onom Plenkovićevu, postoje oni koji "ohrabruju govor mržnje".

Zagreb: Vlada održala 138. sjednicu PLENKOVIĆ NAKON INCIDENTA U SABORU 'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'

Dižu državu na noge

Ali sada kad su se Plenković i HDZ našli na udaru onoga što nazivaju "govorom mržnje", to se odjednom pretvara u problem broj jedan: šalju se dramatične poruke sa sjednice Vlade, mobiliziraju se HDZ-ovi ministri, diže se državu na noge, nabacuje se parolama i floskulama.

"Mi kao političari koji smo u političkoj borbi, dijalogu, možemo trpjeti uvrede, laži i klevete", kazao je Plenković, "ali optužbe za veleizdaju nećemo". 

Nego ćemo se fizički obračunati s onima koji nas optužuju.

Đakićevi Srbi

HDZ-ovci su jučer složno digli dreku na vulgarnog provokatora Nikolu Grmoju koji je nazvao premijera "anemičnim" pa je zbog toga zamalo fasovao batine od pristojnog i finog premijera. Naknadna snimka, međutim, otkriva finoću i pristojnost kojima su HDZ-ovci popratili svađu s Grmojom. Pa mu je Josip Đakić, sin nedavno uhićenog Ivana, iz saborskih klupa više puta dobacio neka "odje*e".

Bio je to isti onaj Đakić koji je svojedobno prozivao "Srbe" u Milanovićevoj vladi i pitao se je li to "Vlada Hrvatske ili Srbije". Plenković se s tim Đakićem još nije obračunao, iako se usudio proglasiti legitimnu hrvatsku Vladu "srpskom".

Bitno da to nije rekao Plenkoviću u lice.

I možda je sve to pohvalno, da je Plenković napokon na svojoj koži osjetio brutalnost te spirale govora mržnje. Govora koji je dosad masakrirao HDZ-ove protivnike, a sada je pokucao i na vrata šefa HDZ-a. Možda će se odsad Plenković obrušiti na sve koji barataju takvim optužbama, uvredama i lažima.

A možda i neće. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message